• Bilberry Hill

Gluteeniton ja maidoton browniekakku



Browniekakku on yksi suosikkikakuistani, sillä kakkukerrokset ovat yhtä herkkua ilman ylenpalattisia täytteitäkin. Mutta tällä kertaa satsataan myös kerrosten väliin jääviin täytteisiin.


Tee kakusta niin sanottu "naked cake", eli älä peitä kakun kerroksia kuorrutteella. Kakun täyte on niin kaunista katsella, että kerrokset saavat jäädä reilusti näkyviin. Samalla siis silmän herkkua!



Browniekakussa on kakkupohjana mokkapalataikina, jonka olen paistanut sopivan kokoisessa irtopohjaisessa paistovuoassa. Teen yleensä reilun kokoisen mokkapalataikinan, josta riittää koko uunipellilliseen, mutta nyt pienensin taikinan ainesten määrän juuri sopivaksi täytekakulle.


Jotta browniekakkupohjasta tulisi mahdollisimman täyteläinen, lisätään taikinaan myös suklaahippuja. Mehevyyden takaamiseksi kakkupohjakerroksia myös kostutetaan hieman.


Kakun täytteessä käytetään maidottomia ja vegaanisia aineksia: kuohkeaa vaahtoutuvaa kasvikermaa, hilloa, tuoreita marjoja, vaniljasokeria ja sokeria.


Ruusuja kakussa?

Rakastan koristella kakkuja kukkasilla! Siispä tässäkin kakussa on vaaleanpunaisia pikkuruusuja marjojen lisäksi. Ruusuja ei tietenkää ole tarkoitettu syötäviksi, vaan ne voi heittää pois jos niitä sattuu tulemaan oman kakkupalan mukana.



Browniekakku-resepti

Pohjan ainekset


3 kpl kananmunaa

3 dl hienoa sokeria

150 g margariinia

3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta, käytin A1 Agata Bakeryn

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

1 rkl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

0,5 dl vahvaa kahvijuomaa

1 dl kasvijuomaa, esim. kauramaitoa

0,75 dl tummaa suklaarouhetta tai hippuja (esim. Fazerin Taloussuklaarouhe)

Kakun täytteen ainekset

2,5 dl vaahtoavaa kasvikermaa

150 g gluteenitonta kaurafraichea

3 rkl sokeria, tai oman maun mukaan

1 – 1,5 dl vadelmahilloa

1 tl vaniljasokeria

1 liivatelehti + 1 rkl kauramaitoa

Kakun väliin ja koristeluun


250 g boysenmarjoja

100 g vadelmia

Kukkasia koristeeksi (eivät sovellu syötäväksi)

Kostutukseen

noin 0,5 dl kahvijuomaa


Pohjan valmistus


1. Laita uuni lämpiämään tasalämmölle 175 C asteeseen. Voitele ja jauhoita valmiiksi irtopohjavuoka, jonka halkaisija on noin 21 -24 cm. Vuoan vetoisuuden tulisi olla noin 3,5 litraa, jotta kohoamiselle jää tilaa.


2. Tee valmiiksi kahvijuoma ja mittaa jääkaappikylmä kauramaito sekaan.


3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu ja hieman jäähtynyt leivontamargariini. Lisää joukkoon myös kahvimaitoseos.

4. Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Siivilöi jauheseos taikinaan muutamassa erässä ja sekoita taikinaa varoen, ettei vaahdon kuohkeus kärsi.


5. Lisää loppuvaiheessa myös suklaarouhe ja sekoita varoen tasaiseksi taikinaksi.


6. Kaada taikina paistovuokaan ja paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia.


Kun kakku on kypsä, irrota se heti paistovuoastaan jäähtymään. Kun pohja on jäähtynyt, voit leikata sen kolmeen osaan.

Seuraavaksi voit tehdä täytevaahdon.

Kakun täytteen valmistus


1. Vaahdota kasvikerma kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Lisää joukkoon kaurafraiche, sokeri (oman maun mukaan), hillo ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hilloa tai sokeria.


3. Huom!Lisää liivatelehti täytevaahdon joukkoon vasta juuri ennen kakun täyttämistä. Eli sinun kannattaa ensin leikata jäähtynyt kakkupohja ja tehdä valmiiksi myös kostutukseen tarkoitettu kahvijuoma. (Liivate jäykistää melko nopeasti täytteen, ja olisi hyvä ettei vaahto ehdi jämäköitymään ennen pursotusta.)

Liivatteen lisääminen vaahtoon: Liivatelehti laitetaan ensin kylmään veteen likoamaan, kunnes se on pehmennyt. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi, kuumenna n.1 rkl kauramaitoa mikroaaltouunissa ja liuota pehmennyt liivatelehti kuumaan kauramaitoon. Sekoita ja lisää liivateneste välittömästi täytevaahdon joukkoon matalalla nopeudella vatkaten. Vatkaa vain juuri sen verran että liivateneste sekoittuu tasaisesti.


4. Laita valmis täytevaahto isoon pursotinpussiin tai pakastepussiin ja leikkaa kulmaan sopivan kokoinen aukko (n. 1 cm). Pussi kannattaa sulkea isolla pussinsulkijalla, se helpottaa kakun täyttöä.

Kakun kasaaminen

1. Kun olet leikannut kakkupohjan kolmeen osaan, kostuta alinta kerrosta kahvijuomalla. Kevyt kostutus riittää. Pursota sen jälkeen noin 1/3 täytevaahdosta alimman pohjan päälle ja lisää pursotetun vaahdon päälle halkaistuja boysenmarjoja ja vadelmia.


2. Laita päälle toinen kakkupohja ja toista sama: kostutus, täytevaahto ja marjat.


3. Lisää viimeinen kakkupohjan kerros, kostuta sitä hieman ja pursota loput täytteestä. Koristele kakku kukkasilla ja marjoilla.


Kakun kauniit kerrokset ja täyte saa näkyä kakussa. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Sinä aikana täyte jähmettyy sopivaksi ja kakkupohjan kostutus tasaantuu.









239 katselukertaa0 kommenttia