• Bilberry Hill

Gluteeniton ja maidoton kanttarellipiirakka


Kanttarellipiirakka, sienipiirakka, gluteeniton piirakka, maidoton piirakan täyte, maidoton piirakka, suolainen piirakka, kanttarelli, sienet, reseptit, piirakkapohja, valmis piirakkapohja, pakastepohja, keliakia, sipuli, varsisipuli, pekoni, suppilovahveropiirakka, juhlapiirakka
Gluteeniton herkullinen kanttarellipiirakka sisältää kanttarelleja, varsisipulia, kananmunia ja maidottomia aineksia.

Tämä herkullinen kanttarellipiirakkaresepti myötäilee vanhaa reseptiäni, jossa käytin tavallisia maitotuotteita ja jauhoja. Nyt muunnettuna piirakka on yhtä herkullinen, ilman gluteenia, maitotuotteita ja laktoosia!


Kanttarellilöytö

Olin kävelyllä tyttäreni kanssa ja huomasimme mökkitien poskessa pieniä kullankeltaisia kanttarellien lakkeja. Ihania naperoisia! Hellehattuni laitettiin heti parempaan käyttöön: keräsimme siihen sienet talteen. Kanttarellilöytö näytti ensin aika vaatimattomalta, mutta kyllähän me saimmekin kasaan piirakka-ainekset ihan reilusti!


Kun ”sienikuume” iskee ja osuu hyvälle sieniapajalle, on kaikki keinot otettava käyttöön. Anoppini kertoi, kuinka hän oli ystävänsä kanssa kävelyllä metsässä ja joutuivat mahtavan kanttarellilöydön keskelle. Heillä ei ollut kassia, pussia, lakkia eikä mitään mihin he olisivat voineet kerätä sienet. Paitsi sukkahousut! Ystävätär oli reippaana tyttönä riisunut sukkahousunsa metsän keskellä ja niihin kerättiin huikea kanttarellisaalis!


Kanttarellipiirakka, sienipiirakka, gluteeniton piirakka, maidoton piirakan täyte, maidoton piirakka, suolainen piirakka, kanttarelli, sienet, reseptit, piirakkapohja, valmis piirakkapohja, pakastepohja, keliakia, sipuli, varsisipuli, pekoni, suppilovahveropiirakka, juhlapiirakka
Pieniä, juuri kerättyjä ja puhdistettuja kanttarelleja sienipiirakkaa varten.

Saimme kerättyä sieniä noin 6 - 7 dl ja ruskistin ne kaikki piirakan täytettä varten. Ohjeessa riittäsi 5 dl ihan hyvin. Eli laita sieniä oman mieltymyksesi ja makusi mukaan.

Valmis piirakkapohja

Shärin gluteeniton pakasteena myytävä piirakkapohja (tai pikemmin lehtitaikina) on helppo piirakan valmistuksessa ja maistuu hyvältä. Muut valmispohjat sopivat piirakkaan aivan yhtä hyvin.



Kanttarellipiirakka, sienipiirakka, gluteeniton piirakka, maidoton piirakan täyte, maidoton piirakka, suolainen piirakka, kanttarelli, sienet, reseptit, piirakkapohja, valmis piirakkapohja, pakastepohja, keliakia, sipuli, varsisipuli, pekoni, suppilovahveropiirakka, juhlapiirakka
Kanttarellipiirakan voi koristella varsisipulilla, persiljalla ja ruskisteluilla kokonaisilla pikkusienillä.

Muuntele sienipiirakan täytettä makusi mukaan

Kun haluat muuttaa sienipiirakan makua, täytteen ainekset voit pitää muuten samanlaisena, vaihtelet vain kanttarellit suppilovahveroihin tai vaikkapa tatteihin. Piirakan täytteeseen voi lisätä myös ruskitettua pekonia, jolloin se on vieläkin ruokaisempi.



Sopiva piirakkavuoka

Tarvitset piirakan tekoon piirakkavuoan, jonka halkaisija on noin 23 cm.

Kanttarellipiirakka, sienipiirakka, gluteeniton piirakka, maidoton piirakan täyte, maidoton piirakka, suolainen piirakka, kanttarelli, sienet, reseptit, piirakkapohja, valmis piirakkapohja, pakastepohja, keliakia, sipuli, varsisipuli, pekoni, suppilovahveropiirakka, juhlapiirakka
Kun annat sienipiirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi, on siitä paljon helpompaa leikata annospaloja.


Ainekset


250 g gluteeniton valmis piirakkapohja (pakastetaikina Schär Blätterteig / Puff pastry)

5 – 7 dl tuoreita kanttarelleja

nokare maidotonta margariinia ruskistamiseen ja toinen nokare piirakkavuoan voiteluun

2-3 varsisipulia

2 kananmunaa

2 dl kaurakermaa

1 dl maustamatonta soijajugurttia

1 – 1,5 tl suolaa

0,5 -1 tl mustapippurirouhetta tai sitruunapippurirouhetta


Koristeluun

Varsisipulia ja tuoretta persiljaa. Jos haluat, voit säästää koristeluun myös muutaman ruskistetun pikkukanttarellin.

Valmistus

1. Voitele piirakkavuoka margariinilla ja taputtele sulatettu piirakkataikina vuokaan. Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.


2. Ruskista kevyesti puhdistetut ja pienityt kanttarellit (haihduta samalla sienistä irtoava neste). Lisää joukkoon hienonnetut varsisipulit ja kuullota/ruskista hieman. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.


3. Sekoita isolla lusikalla kulhossa kananmunat, kaurakerma ja soijajugurtti. Lisää joukkoon jäähtynyt sieni-sipuli-seos ja sekoita täyte tasaiseksi seokseksi. Tarkista ja maista täytteen maku ja lisää joukkoon tarvittaessa suolaa ja pippuria.


4. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja tasoita pinta. Paista hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 30 - 40 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja pohja on kypsä.


Anna piirakan jäähtyä täysin huoneenlämpöiseksi, sillä silloin täyte hyytyy ja piirakkaa on helpompi leikata. Koristele piirakan pinta varsisipulin vihreällä varsisilpulla ja muutamalla kokonaisella ruskistelulla pienellä kanttarellilla.


Piirakan seurana seuraksi sopii raikas kesäinen vihersalaatti ja tuore gluteeniton pähkinäpataleipä.

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä:

Gluteeniton ja maidoton kinkkupiirakka

Paras gluteeniton ja maidoton lohi-katkarapupiirakka

Gluteeniton pähkinäpataleipä

Kesäsalaatti


521 katselukertaa0 kommenttia