©2019 Bilberry Hill - info(at)bilberryhill.fi

  • Bilberry Hill

Herkullinen riisipuuro ilman maitoa

Riisipuuron valmistus helppoa, tarvitset siihen vain muutaman aineksen. Onneksi riisipuuron valmistus on mahdollista myös maidottomana, laktoosittomana ja vegaanina. Luomme siis uusia ruokaperinteitä!


Maidottoman riisipuuron voi valmistaa mistä tahansa maidon kaltaisesta kasvisjuomasta. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja, sillä niissä on makueroja. Itse pidän riisi-, manteli- ja kauramaidosta. Niissä on pehmeä maku ja tuoksu jotka sopivat juuri riisipuuroon.

Kevyempi & vegaani vaihtoehto

Voit valmistaa riisipuuron maidottomana, laktoosittomana, gluteenittomana, soijattomana ja pähkinättömänä. Kasvisjuomaa käyttäen riisipuurosta saadaan myös kevyempi vaihtoehto joka sopii kaikille syöjille sekä erikoisruokavaliota noudattaville että vegaaneille.


Kasvisjuomat käyttäytyvät keitettäessä hieman eri tavoin kuin tavallinen maito. Kannattaa valita eri ruokiin parhaiten sopivin vaihtoehto, sillä kasvisjuomien maussa, tuoksussa ja keitto-ominaisuuksissa on hieman eroja.


Kokeile eri laatuja

Käytän yleensä kolmea eri kasvisjuomaa ruoan valmistuksessa ja leivonnassa: riisi-, manteli- ja kauramaitoa. Vaihtoehtoja löytyy paljon enemmänkin, mutta nämä kolme tällä hetkellä suosikkejani.


Olen huomannut, että näillä jokaisella juomalla on selkeästi oma tuoksunsa, makunsa ja ominaisuutensa – tämän huomaa varsinkin niitä kuumennettaessa. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja päivittäisessä kokkailussa löydät helposti omat suosikkisi. Onneksi kauppojen hyllyillä on paljon valinnanvaraa!


Palaako kasvisjuoma helposti pohjaan?

Kasvisjuominen yksi ehkä parhaimmista ominaisuuksista on se, etteivät ne pala keitettäessä herkästi pohjaan. Keittämisen aikana kattilan pohjaan tarttuessaan puuro on helppo irrottaa puulastalla kattilan pohjasta ja jatkaa keittämistä. Pohjaan tarttunut riisi ja kasvisjuoma ei muutu herkästi ruskeaksi kuten tavallisella maidolla keitettäessä, joten vältät puurossa ikävät ruskeat ”lautat”.



Koska riisipuuro on suurta herkkuani, halusin paneutua sen valmistukseen kunnolla. Valmistin yhden litran riisipuurot jokaisesta suosikkituotteesta: riisi-, manteli- ja kauramaidosta.


Riisimaidolla valmistetusta riisipuurosta tulee puhtaan valkoinen.

1. Riisimaito riisipuuron valmistuksessa


Riisimaidon etuina ovat raikkaan neutraali maku ja -tuoksu. Neste on puhtaan valkoista ja samalla myös hieman läpikuultavaa. Jos haluat lisätä sakeutta puuroon voit lisätä riisimaidon avuksi hieman myös gluteenitonta riisijauhoa, joka tekee puurosta vielä täyteläisempää ja ihanan tuhtia.


Kun valmistan riisipuuron karjalanpiirakoita varten, on riisimaito silloin valintani. Maku on sopivan neutraalin raikas ja puuro valkoista. Riisimaitoon valmistettaessa riisipuuro on maidoton, pähkinätön ja gluteeniton.


2. Mantelimaito riisipuuron valmistuksessa


Käytä puuron valmistuksessa makeuttamatonta mantelijuomaa, sillä se on jo sellaisenaan hieman makeahkon makuista. Paahdetuista manteleista valmistettu mantelijuoma antaa riisille miedon pähkinäisen vivahteen, joka sopii erittäin hyvin joulupuuroon.


Mantelimaidossa on täyteläinen maku ja mieto pähkinäinen tuoksu. Neste on väriltään pehmeän beigen valkoinen. Keitettäessä mantelimaito saostuu riisin kanssa mukavasti ja lopputuloksena on sopivan täyteläinen puuro.


Kun valmistan joulupuuroa, mantelimaito on yleensä valintani. Kevyt pähkinäinen aromi antaa herkullisen lisämaun riisipuuroon. Tarjoan puuron kanssa myös jääkaappikylmää mantelimaitoa, jota voi lisätä halutessaan puuron joukkoon.


Mantelimaitoon valmistettaessa riisipuuro on maidoton ja gluteeniton. Ei sovellu pähkinäallergisille.


Kauramaitoon valmistettua riisipuuroa kanelin, sokerin ja voisilmän kera. Kaurassa on tunnetusti paljon terveysvaikutuksia, ja niitä on mukana myös juomassa, joten sen käyttö ruoanvalmistuksessa on aina plussaa. Keitettäessä kauramaito saostuu sopivasti riisin kanssa ja lopputuloksena on täyteläinen puuro.

3. Kauramaito riisipuuron valmistuksessa


Käytän paljon kaurajuomaa ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Mieheni juo sitä janojuomana ja vaahdottaa siitä pehmeän kauramaitovaahdon kahviinsa.


Kauramaidon aromi on kotoisan kaurainen, hieman makea ja se sopii makunsa puolesta erittäin hyvin myös leivontaan.

Kauramaidossa on vaalean kellertävä väri ja kauramaisen pehmeä maku. Kaurassa on tunnetusti paljon terveysvaikutuksia, ja niitä on mukana myös juomassa, joten sen käyttö ruoanvalmistuksessa on aina plussaa.


Keitettäessä kauramaito saostuu sopivasti riisin kanssa ja lopputuloksena on täyteläinen lopputulos. Kauramaidon ansiosta riisipuurossa on nimensä mukaisesti melko kaurainen tuoksu, joka voi jakaa jonkin verran mielipteitä. Jos pidät kauran aromista, tai olet tottunut siihen, on silloin kauramaito hyvä valinta riisipuuroon.



Riisipuuroreseptit


Riisipuuro riisimaidosta, gluteeniton, maidoton, pähkinätön


Ainekset, 4-5 hengelle

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

0,5 dl riisijauhoja, gluteenitonta

1 l riisimaitoa

0,5-1 tl hienoa suolaa


Ohje

1. Kiehauta vesi teflonpintaisessa kattilassa.


2. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä riiseihin.


3. Kaada 9 dl riisimaitoa riisien päälle ja sekoita.


4. Sekoita keskenään erillisessä astiassa 1 dl riisimaitoa ja 0,5 dl riisijauhoa ja lisää kattilaan. Sekoita puuron aineksia.


5. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä hauduttaen noin tunnin verran. Sekoita puuroa kiehumisen aikana.


6. Kun puuro on valmis, mausta suolalla.


Anna puuron levähtää pari minuuttia ja tarjoa voisilmän, hillon tai kanelin ja sokerin kanssa.


Vinkki!

Riisipuurosta tulee tällä ohjeella hyvin täyteläistä ja tuhtia, siksi se sopii erittäin hyvin myös karjalanpiirakoiden täytteeksi.


Riisipuuro manteli- tai kauramaitoa käyttäen


Ainekset, 4-5 hengelle

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l manteli- tai kauramaitoa

0,5-1 tl hienoa suolaa


Ohje

1. Kiehauta vesi teflonpintaisessa kattilassa.


2. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä riiseihin.


3. Kaada manteli- tai kauramaito kattilaan riisien päälle ja sekoita.


4. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä hauduttaen noin tunnin verran.

Sekoita puuroa kiehumisen aikana.


5. Kun puuro on valmis, mausta suolalla.


Anna puuron levähtää pari minuuttia ja tarjoa voisilmän, hillon tai kanelin ja sokerin kanssa.


Vinkki!

Riisipuuro ei ole vain joulun ajan herkkua. Tarjoa terveellistä ja vatsaa hellivää riisipuuroa erilaisten marjojen tai perinteisen marjakiisselin kanssa aamiaiseksi tai välipalaksi, vuodenajasta riippumatta!



60 katselukertaa