top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Paras lohi-katkarapupiirakka ilman maitotuotteita

Päivitetty: 9. helmik. 2021


Maukkaan lohi-katkarapupiiraan salaisuus piilee sen ohuessa pohjassa ja mehevässä täytteessä. Piirakka on valmistettu täysin ilman maitotuotteita. Jos tarjoat piirakan pääruokana vihreän salaatin kanssa, se riittää noin neljälle aikuiselle (nälkäiselle) syöjälle😍.


Suolainen piirakka on usein mukava tarjottava, sillä siitä saa helposti hyvin ruokaisan. Tämän piirakan olenkin leiponut monia kertoja erilaisiin illanistujaisiin. Maukkaasta lohi-katkaraputäytteestä on pidetty aina ja resepti onkin lähtenyt usein ystävien mukaan illan päätyttyä 💚. Katkaravut antavat piirakkaan erityisen maukaan säväyksen.



Alun perin piirakan reseptissä oli maitotuotteita ja käytin siinä tavallista juustoa, kermaa ja erilaisia tuorejuustoja. Kun tuorejuustot ja kermat eivät enää sopineet vatsalleni, muunsin ohjeen maidottomaksi. Herkullinen maku säilyi ja suosio jatkui. Usein en edes ole maininnut syöjille, että piirakka on täysin maidoton.


Reseptiä on helppo muunnella oman maun mukaan. Olen muuntanut piirakan täytettä lohi-katkarapuversiosta kasvis-, sieni- ja kinkkupiiraaksi. Rapea piirakan pohja on aina sama, vain täyte muuttuu inspiraaton ja jääkaapin sisällön mukaan.


Varaa sopiva piirasvuoka

Käytän mielellään tähän piiraaseen irtopohjavuokaa, sillä piirasta on helppo leikata ja se myös näyttää rapeine reunoineen aika upealta isolla tarjoiluvadilla koristeltuna. Varaa irtopohjavuoka jonka halkaisija on noin 25 cm tai saman kokoinen piirasvuoka jonka reuna on noin 3-5 cm korkea.


Pohjan ainekset

150 g maidotonta leivontamargariinia

3 dl vehnäjauhoa

1 dl kasvisjuustoraastetta, käytin tässä piiraassa kotimaista Porlammin Vege Plus -tuotetta, muukin uunissa sulava kasvisjuusto käy

4 rkl kylmää vettä



Pohjan valmistus

1. Lisää pehmeään (huoneenlämpöiseeen) margariiniin kaikki piiraspohjan ainekset ja sekoita keskenään sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu löysältä, lisää hieman vehnäjauhoja, liian jäykkään taikinaan voit lisätä vähän vettä. Sekoita lisäysten jälkeen taikina jälleen tasaiseksi.


2. Voitele paistovuoka kasvimargariinilla


3. Taputtele taikina jauhotetuin sormin tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille, noin 4 cm korkeudelle. Taikina riittää ohuelti juuri ja juuri ø 25 cm paistovuokaan. Ohut taikinakerros takaa, että pohja kypsyy, eikä jää raa'aksi.


4. Siirrä piiraspohja odottamaan jääkaappiin.



Täytteen ainekset

200 g lämmin- tai kylmäsavulohta

50 - 100 g kuorittuja katkarapuja

3 dl kaurakermaa

3 kananmunaa

1,5 dl kasvisjuustoa ts. juuston korviketta, esim. Porlammin Vege Plus

1 keskikokoinen sipuli

2-3 kevätsipulin vartta

1 rkl perunajauhoa

1/2 tl suolaa tai vähemmän

1 tl mustapippuria rouhittuna

tuoretta tilliä muutama oksa


Koristeluun 1 sitruuna, tilliä ja kuorittuja pakastekatkarapuja 150 - 200 g


Lohi, katkaravut ja yrtit pohjalle

1. Ota piiraspohja jääkaapista, murustele lohi tasaisesti piirakkapohjalle ja lisää sulatetut ja valutetut katkaravut.

2. Leikkaa sipulista ohuita suikaleita noin 2,5 dl ja kuullota ne pehmeäksi pannulla. Jäähdytä hetki ja lisää sipulinsuikaleet lohen ja katkarapujen päälle.

3. Silppua kevätsipulia sekä tuoretta tilliä varsineen ja ripottele ne päälle.

4. Raasta kasvijuustoa n. 1,5 dl.

5. Sekoita 1 rkl perunajauhoja kaurakermaan.

6. Yhdistä perunajauho-kaurakerma, kasvisjuustoraaste, kananmunat sekä mustapippuri ja sekoita ainekset tasaiseksi. Kaada seos piirasvuokaan ainesten päälle.


Paistaminen

Paista piirasta 200 asteisessa uunissa tasalämmöllä uunin alaosassa noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.


Paistamisen jälkeen, anna piirakan jäähtyä hyvin. Jos käytit irtopohjavuokaa, irrota jäähtynyt piiras vuoasta ja siirrä varovasti tarjoiluastiaan kahden ison paistolastan avulla. Tässä vaiheessa lisäkädet voi olla hyvä apu, sillä pehmeä piiras voi murtua helposti siirrettäessä. Jos tuntuu, ettei siirto onnistu ilman että piiras hajoaa, anna piiraan olla irtopohjalla - voit siirtää koko komeuden isolle tarjoilulautaselle irtopohjan kanssa.


Koristelu

Sulata ja valuta koristeluun tarkoitetut katkaravut. Asettele ne piiraan reunalle kauniiksi "kranssiksi". Leikkaa sitruunasta ohuita renkaita ja paloittele renkaat 4 osaan – laita katkarapujen päälle tillitupsujen kera. Purista vielä lopusta sitruunasta hieman sitruunanmehua katkarapujen päälle.


Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.



Vinkki!

Sinä päivänä kun vieraat tulevat, tuntuu ettei ehdi tekemään mitään ajoissa. Voit helpottaa kiirettä aika paljon jos valmistat piiraan jo edellisenä päivänä. Lämmitä piirasta ennen tarjoilua korkeintaan kädenlämpöiseksi ja koristele sen jälkeen ohjeen mukaan. Tämä piiras maistuu hyvältä sekä viileänä ja lämpimänä.


755 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page