©2019 Bilberry Hill - info(at)bilberryhill.fi

  • Bilberry Hill

Perinteinen maustekakku gluteenittomana

Tämän maustekakun maku hipoo jo taivaita! Ohje on maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Maku on ihanan mausteinen ja rakenne kuohkea. Kakkupalat leikkautuvat kauniisti, eivätkä murene käsiin.



Maustekakun tapaisille kakuille on kertynyt monta nimeä; kahvikakku, kuivakakku ja hiekkakakku. Juuret tälle kahvitteluherkulle taitavat juontaa Saksaan asti, kuten useat kahvilakulttuuriin liittyvät leivonnaiset.

Parhaat reseptit napataan yleensä tutuilta ja ystäviltä. Olen saanut tämän kuivakakkuohjeen kauan sitten sukulaiseltani Kuopiosta. Sain maistaa kakkua ja pyysin oitis ohjetta itselleni. Muunsin reseptin niin, että kakkua voi tarjota kaikille vieraille vaikka osa syöjistä olisikin laktoosi-intolerantikko tai allerginen maitoproteiinille ja gluteenille.


Oletko etsinyt täydellistä maustekakun reseptiä gluteenittomana ja maidottomana? Se on tässä. Voin vakuuttaa, että tämä mausteinen ja mehevä kahvikakku hurmaa sinut.


Gluteenittomista ja maidottomista aineksista leivotun kakun maku on taivaallinen, eikä eroa "tavalliseen" maustekakkuun edes huomaa. Muhkeat ja kuohkeat kakkupalat maistuvat reilusti mausteisilta.



Tällä reseptillä leivot reilun kokoisen gluteenittoman ja maidottoman maustekakun, syötävää riittää isollekin joukolle.


Reseptillä maustekakkutaikinaa tulee noin 1 litra. Tarvitset kakkuvuoan, jonka vetoisuus on vähintään 2 litraa. On hyvä jättää vuokaan riittävästi kohoamisvaraa paiston aikana.


Maustekakku on yllättävän nopea leipoa, sillä taikinan valmistukseen tarvitset noin 20 minuuttia ja kakun paistoon noin 45 minuuttia.



Resepti

Ainekset

3 kananmunaa

2 dl hienoa sokeria

150 g maidotonta margariinia

1,5 dl kaurakermaa (gluteenitonta)

2,5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

1 dl gluteenitonta kaurajauhoa

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl inkiväärijauhetta

1 tl jauhettua kanelia

1 tl kardemummaa

0,5 tl jauhettua neilikkaa


Lisäksi

2-3 rkl maidotonta leivontamargariinia kakkuvuoan voiteluun

2-3 rkl gluteenittomia korppujauhoja kakkuvuoan jauhotukseen


Valmistusohje


1. Laita uuni lämpiämään 175 C asteeseen, tasalämmölle.


2. Vaahdota vatkaimella taikinakulhossa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.


3. Yhdistä erillisessä astiassa jauhot ja kaikki mausteet: gluteeniton jauhoseos, kaurajauho, ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri, inkiväärijauhe, kaneli, kardemumma ja neilikka. Sekoita lusikalla ja kaada sokeri-kananmunavaahdon joukkoon, kulhoon.


4. Sulata margariini mikrossa ja jäähdytä hieman (huoneenlämmössä).


5. Kaada kaurakerma ja sulatettu margariini muiden aineisten joukkoon taikinakulhoon.

Sekoita vatkaimella (melko voimakkaalla teholla) noin 3-5 minuuttia. Huomaat, että taikina saostuu hieman vatkauksen aikana.


6. Voitele ja korppujauhottele kakkuvuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan ja tarvittaessa tasoita pinta.



Voitele ja korppujauhottele riittävän iso kakkuvuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan ja tasoita pinta.

7. Paista kakkua hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 45 minuuttia.


Kumoa valmis kakku tarjoilulautaselle. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloja kahvittelua varten. Kakun mausteiden maku syvenee ja rakenne mehevöityy noin vuorokauden sisällä, joten mausteiden ihanuus jatkuu entistä parempana seuraavana päivänä!



Vuorokauden sisällä maustekakun maku muuttuu entistä herkullisemmaksi. Mausteiden maku syvenee ja rakenne mehevöityy.





86 katselukertaa