• Bilberry Hill

Kookosmaitokiisseli mansikoilla

Päivitetty: 8o maalis 2019

Kookoskiisseli on maidoton ja gluteeniton, ihanan helppo ja herkullinen jälkiruoka. Voit valmistaa tämän herkun vaikka edellisenä päivänä ennen tarjoilua. Resepti on tehty FODMAP-suositusten mukaisesti, joten tämä suussasulava jälkiruoka sopii myös herkkävatsaisille.




Voit halutessasi muunnella kiisselin makua vaihtamalla mansikat muihin marjoihin tai hedelmiin. Raikas ja suloisen pehmeä kookosjälkiruoka on juuri sinulle, jos välttelet maitoa ja/tai gluteenia ruokavaliossa.

Eksoottinen kookosmaito kotoisessa kokkaamisessa Pehmeän ja hieman makean makuinen kookosmaito valmistetaan kookospähkinän sisällä olevasta kookosvedestä ja hienoksi jauhetusta valkoisesta kookospähkinän hedelmälihasta eli mallosta.

Kookoksesta valmistetaan myös täyteläistä kookoskermaa. Sen valmistukseen käytetään ainoastaan kookoksen sisällä olevaa kovaa valkoista maltoa. Kookoksen malto sisältää runsaasti täyteläistä kookosöljyä. Monelle leipurille tutuksi tulleet kookoshiutaleet raastetaan myös valkoisesta hedelmälihasta.



Kookosmaito on 100% vegaani tuote. Puhtaan valkoinen neste muistuttaa ulkonäöltään lehmänmaitoa. Sen väri ja täyteläinen maku johtuvat runsaasta öljypitoisuudesta ja sokereista. Kookosmaitoa käytetään mm. monissa aasialaisissa ruoissa. Meillä päin sitä käytetään myös jälkiruoissa sen makean vivahteen ja täyteläisyyden vuoksi.

Kookosmaitoa myydään säilykkeinä metallipurkeissa ja tetroissa sekä litran "maitotölkeissä". Eri valmisteiden rasva- ja "kerma"-pitoisuus vaihtelee, joten kannattaa vilkaista energiatiedot purkin taulukosta ennen ostohetkeä. Saatavuus on hyvä ympäri Suomen.

Kookosmaito sopii monille ruokarajoitteisille

Kookosmaito sopii keliaakikoille, maitoallergikoille ja laktoosi-intolerantikoille, sillä se ei sisällä gluteenia, maitoproteenia eikä laktoosia. Se on mahtavan monipuolinen sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Voit käyttää kookosmaitoa tavallisen maidon sijaan mm. kiisseleissä, puuroissa, pullataikinassa, lettutaikinassa, muffineissa ja vaikkapa jäätelön valmistuksessa.


Muistathan, että kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, sinun kannattaa aina tarkistaa ruoka-ainesten sopivuus.

Ainekset, 4 annosta 6 dl kookosmaitoa 6 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl perunatärkkelystä 400 g tuoreita mansikoita 2 rkl kookoshiutaleita

Varaa lisäksi koristeluun sitruunamelissaa, mansikan lehtiä tai muita sopivia tuoreyrttejä.

Valmistusohje

Mansikkasose 1. Ota pöydälle 4 jälkiruokakulhoa valmiiksi odottamaan. Laita syrjään osa mansikoista kiisseliannosten koristeluun, esim. pari mansikkaa per annos.

2. Leikkaa loput mansikat paloiksi ja soseuta tehosekoittimella.

3. Laita sose kattilaan ja lisää 3 rkl hienoa sokeria. Sekoita 1/2 dl perunatärkkelystä pieneen tilkkaan vettä ja kaada se kattilaan (jos sose on jo valmiiksi kiinteää, niin voit puolittaa perunatärkkelyksen määrän). Lämmitä ja sekoita mansikkasosetta, kunnes seos on selvästi sakeampaa. Kaada sosetta annosmaljojen pohjalle noin sentti.



Kookoskiisseli 1. Mittaa 5 dl kookosmaito, sokeri ja vaniljasokeri teflonpintaiseen kattilaan.

2. Sekoita kupissa 3/4 - 1 dl perunatärkkelystä 1 dl kookosmaitoon ja lisää seos kattilassa olevan kookosmaidon joukkoon. Kuumenna seosta hiljalleen, koko ajan tasaisesti sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee (noin 10 minuuttia).

Annosten kokoaminen Kaada noin 2 cm kerros lämmintä kiisseliä annoskulhoihin mansikkasoseen päälle. Kaada uusi kerros mansikkasosetta n. 1 cm ja viimeinen kerros kookoskiisseliä, päällimmäiseksi.

Jäähdytä kiisseliannokset huoneenlämpöisiksi (noin 30 minuuttia) ja peitä sen jälkeen jokainen annoskulho tuorekelmulla. Laita annokset jääkaappiin jähmettymään ja viilenemään vähintään noin 2 tunniksi.



Paahdetut kookoshiutaleet Laita kuivalle teflonpannulle kookoshiutaleita pari ruokalusikallista. Paahda hiutaleita sekoittaen niin kauan että ne saavat kauniin, kullanruskean sävyn.



Koristelu Koristele jähmettyneet kiisseliannokset juuri ennen tarjoilua mansikanpaloilla, paahdetuilla kookoshiutaleilla ja yrteillä.

Vinkki: Jos sinulla ei ole tuoreita marjoja, voit yhtä hyvin käyttää annoksissa tuoreita hedelmiä tai pakastemarjoista tehtyä sosetta. Kiisseliannokset on kätevää valmistaa edellisenä päivänä, jolloin annokset voivat olla yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä sinun tarvitsee vain koristella kiisseliannokset mansikoilla ja sitruunamelissalla.




0 katselukertaa

©2019 Bilberry Hill - info(at)bilberryhill.fi