• Bilberry Hill

Täytetyt kesäkurpitsaveneet, gluteeniton ja vegaani resepti

Mehevät kasvistäytteiset kesäkurpitsaveneet ovat niin maukkaita ja täyttäviä, ettei juuri muita lisukkeita kaipaa, ehkä hieman salaattia ja tuoretta leipää.


Tai jos olet lihan ystävä, nämä ovat juuri sopiva lisä pihvin ja kalan kanssa.


Herkulliset täytetyt kesäkurpitsaveneet

Vieraita tulossa ja erilaisia ruokarajoitteita tiedossa?

Näillä "herkkuveneillä" pelastat aikaa ja vaivaa, jos kylään tulee vieraita joilla on ruokarajoitteita. Sinun ei tarvitse kokata suuria määriä erilaisia tarjottavia, koska keliakia, maitoallergia, laktoosi intoleranssi ja vegaani että gluteeniton ruokavalio on tällä reseptillä helppo ottaa huomioon. Lisäksi voit kehitellä ja jatkaa reseptiä oman makusi ja syöjien ruokavalion mukaisesti.


Kesäkurpitsa on monen suosikki

Monikäyttöinen #kesäkurpitsa eli #zucchini sopii leivontaan, salaatteihin, patoihin, keittoihin ja erilaisiin piiraisiin.


Kesäkurpitsaa voi kuumentaa, ruskistaa ja lämmittää. Voit tarjota sitä sekä kuumana että viileänä. Myös ihanat, kauniit kukat ovat syötäviä!

Kurpitsan maku on miellyttävän mieto ja siitä saa maustamalla helposti monenlaista, siksi se kuuluukin usean kokin lempiraaka-aineisiin.


Kurpitsaveneiden teko

Kesäkurpitsaa on helppo käsitellä ja ”veistää”, sen kauniin vaalea malto on huokoista. Vihreän kesäkurpitsan kuori on tuorekurkun omainen sekä koostumukseltaan että väriltään. Kesäkurpitsalajikkeita on useita, myös keltaisia.


Kesäkurpitsan kovertaminen on helppoa ruuduttamalla

Näin koverrat kurpitsaveneet helposti:

Huuhtele ja halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa kantoineen. Molempien puolikkaiden tulee olla saman paksuiset. Leikkaa apuviilto kesäkurpitsan kuoren viereen, kokonaan kurpitsan puolikkaan ympäri.


Tee sen jälkeen toiset apuviillot poikittain kesäkurpitsan sisälle maltoon. Näin maltoon muodostuu helposti koverrettavat ruudut. Koverra ruudut pikkulusikalla viiltoja hyödyntämällä. Ota kesäkurpitsan puolikkaista malto talteen. Yritä pitää veneiden reunat ehjinä (kts kuvat).


Koverretyt kesäkurpitsaveneet valmiina täyttämiseen

Kahdesta keskikokoisesta kurpitsasta saat annokset 4 hengelle. Valitse sopivan kokoiset kesäkurpitsat kun suunnittelet annoskokoja. Voit myös tehdä erikokoisia "veneitä", silloin syöjät voivat valita mieleisensä kokoisen annoksen.



Resepti


Ainekset

2 keskikokoista tai pienehköä kesäkurpitsaa

1 iso porkkana

1 keltasipuli

1 valkosipulikynsi

1 dl Violife Block kasvisjuustoa raastettuna (tai muuta helposti sulavaa juuston korviketta)

1 kasvisliemikuutio

0,5 dl basmati-tai jasminriisiä

n.1,75 dl vettä riisin keittämiseen


Tilkka ruokaöljyä paistamiseen ja uunivuoan voiteluun

Mustapippuria myllystä oman maun mukaan

Viimeistelyyn miniluumutomaatteja ja tuoretta persiljaa.


Valmistusohje vaiheittain


Kesäkurpitsojen esikäsittely

1. Halkaise ja koverra kesäkurpitsat ohjeen mukaan.


2. Voitele paistovuoan pohja ruokaöljyllä, laita koverretut kurpitsaveneet vuokaan ja esikypsennä kesäkurpitsoja tasalämmöllä uunin keskitasolla +200 C asteessa noin 5-10 minuuttia, kuoren ja reunan paksuudesta riippuen. Kesäkurpitsat saa jäädä hieman napakoiksi, jolloin niiden käsittely ja tayttäminen on helpompaa.


Kasvistäytteen valmistus

1. Kiehauta noin 1,75 dl vettä ja laita samalla joukkoon puolet kasvisliemikuutiosta. Lisää riisi ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna veden haihtua kypsennyksen aikana. Jos vettä jää kuitenkin kattilan pohjalle, siivilöi ylimääräinen neste pois riisistä.


2. Hienonna sipuli, valkosipulin kynsi ja ylijäänyt kesäkurpitsan sisus. Raasta kuorittu porkkana.


3. Kuullota kaikki hienonnetut ainekset pannulla öljyssä, mielellään muutamassa erässä. Tässä vaiheessa on hyvä, että ylimääräistä nestettä haihtuu kuullotuksen aikana. Mausta seosta murskaamalla joukkoon loput (puolikas) kasvisliemikuutiosta ja sekoita.


4. Raasta kasvisjuustoa ja lisää noin 1 dl pannulle kuullotettujen kasvisten joukkoon. Lisää myös kypsä riisi. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa mausteita (suolaa, mustapippurirouhetta).


Veneet täytetään piripintaan kasvistäytteellä

Uunissa kypsennys

Täytä esikypsennetyt kesäkurpitsaveneet täytteellä. Paista kurpitsaveneitä uunivuoassa uunin keskitasolla, tasalämmöllä 200 C asteessa noin 5-10 minuuttia. Jos haluat kesäkurpitsan täytteen pintaan lisäväriä, voit vielä paistaa uunin ylätasolla grillivastuksien alla noin 1-2 minuuttia.


Viimeistele paistuneet kesäkurpitsaveneet miniluumutomaattisiivuilla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa kuumina tuoreen leivän ja raikkaan salaatin kera. Tai jos olet lihan ystävä, grillaa tai paista lisäksi kanaa, lihaa tai kalaa.



Koristele kypsät kesäkurpitsaveneet tomaateilla ja persiljalla


0 katselukertaa

©2019 Bilberry Hill - info(at)bilberryhill.fi