Bilberry Hill
Gluteeniton ja maidoton persikkapiirakka
Päivitetty: 3. huhtik. 2021

Persikkapiirakassa maistuu pohjassa käytettävä lempeä kaura, pehmeässä täytteessä vanilja ja aavistus sitruunaa. Vaikka täyte valmistetaan ilman maitotuotteita, maistuu siinä rahkamaisen raikas vivahde.
Persikkapiirakan "kermainen" täyte hyytyy paiston aikana suussasulavaksi ja helposti leikattavaksi. Mehevät persikan puolikkaat täydentävät jokaista suupalaa!
Valmista ensin gluteeniton ja maidoton pohja piirakalle, piirakkapohjan resepti löytyy täältä.
Taputtele piirakkataikina voideltuun (mielellään irtopohjaiseen) vuokaan, jonka halkaisija on noin 28 cm. Laita taikinaa reunoille asti. Käytä taputtelussa apuna kaurajauhoja, niin taikina ei tartu sormiisi. Koska gluteeniton taikina on melko tahmeaa, voit käyttää jauhoja melko runsaastikin, sillä jauhot uppoaa mukavasti taikinaan.

Kun taikina on taputeltu piirakkavuokaan, laita se jääkaappiin odottamaan. Viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä laittaa uuni lämpiämään 175 C asteeseen, tasalämmölle.

Persikkaisen täytteen valmistus on nopeaa. Koska yritän välttää leipomisessa kaikkea ylimääräistä tiskiä, sekoitan myös täytteen samassa kulhossa kuin piirakkapohjankin. Ei haittaa ollenkaan, vaikka kulhossa olisi vähän taikinan jäämiä, sinne ne piirakkaan hyvin uppoaa 🙏.
Täytteen ainekset, Ø 28 cm piirakkavuokaan
2 -2,5 dl maitorahkan tai creme fraichen kaltaista kasvivalmistetta /maidoton ja gluteeniton
2 kpl kananmunaa
1 dl hienoa sokeria
1 - 2 tl vaniljasokeria
1 - 2 tl maissitärkkelystä
1 luomusitruunan raastettu kuori
1 rkl kasvipohjaista kermaa / maidoton ja gluteeniton tai puristettua sitruunan mehua
Lisäksi purkillinen säilykepersikan puolikkaita noin 400 – 800 g, riippuen piirakkavuokasi halkaisijasta ja siitä, kuinka paljon haluat käyttää persikoita piirakassa, (itse käytin 800 g:n persikkasäilykettä).
Valmistus
1. Valmista ensin makea gluteeniton ja maidoton piirakkapohja, reseptin saat tästä.
2. Liuota maissitärkkelys kermatilkkaan tai sitruunamehuun. Sekoita sen jälkeen keskenään maidoton ja gluteeniton "creme fraiche", kananmuna, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunan raaste sekä nesteeseen liuotettu maissitärkkelys.
3. Kun uuni on lämmennyt valmiiksi, ota piirakkapohja jääkaapista ja kaada täyteseos pohjan päälle. Asettele haluamasi määrä valutettuja persikanpuolikkaita täytteen päälle. Huom: Älä lado persikoita liian paljon ja liian tiiviisti, sillä persikanpuolikkaiden väleihin tulee jättää väliä.
4. Laita piirakka heti uuniin, alemmalle tasolle. Jos annat täytetyn piirakan odotella pöydällä, vettyy pohja nopeasti ja piirakan pohja ei paistu kypsäksi.
5. Paista persikkapiirasta 175 C asteessa, noin 40 – 55 minuuttia, uunisi tehosta ja piirakkasi halkaisijasta riippuen (mitä isompi piirakkavuoan halkaisija, sitä nopeammin se täytteineen kypsyy).
Kun piirakka on kypsä ja täyte on hyytynyt, irrota se irtopohjavuoasta varovasti ja jäähdytä. Kun piiras on huoneenlämpöinen, siirrä se vielä jääkaappiin vähintään yhden tunnin ajaksi. Jääkaapinviileänä piiras maistuu vielä paremmalta ja täyte leikkautuu helpoiten. Jos haluat, voit koristella piirakan vaikka ripauksella tomisokeria ja sitruunamelissan lehdillä.
Vinkki: Leikkaa piirakka terävällä veitsellä siisteihin annospaloihin ennen tarjoilua: Halkaise ensin puoliksi, sen jälkeen neljään osaan jne. Näin piiras säilyy kauniin näköisenä tarjoilun loppuun asti.
Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä:
Gluteeniton ja maidoton bostonkakku
Gluteeniton ja maidoton mansikkakakku