Bilberry Hill
Gluteeniton ja maidoton kanttarellipiirakka

Tämä herkullinen kanttarellipiirakkaresepti myötäilee vanhaa reseptiäni, jossa käytin tavallisia maitotuotteita ja jauhoja. Nyt muunnettuna piirakka on yhtä herkullinen, ilman gluteenia, maitotuotteita ja laktoosia!
Kanttarellilöytö
Olin kävelyllä tyttäreni kanssa ja huomasimme mökkitien poskessa pieniä kullankeltaisia kanttarellien lakkeja. Ihania naperoisia! Hellehattuni laitettiin heti parempaan käyttöön: keräsimme siihen sienet talteen. Kanttarellilöytö näytti ensin aika vaatimattomalta, mutta kyllähän me saimmekin kasaan piirakka-ainekset ihan reilusti!
Kun ”sienikuume” iskee ja osuu hyvälle sieniapajalle, on kaikki keinot otettava käyttöön. Anoppini kertoi, kuinka hän oli ystävänsä kanssa kävelyllä metsässä ja joutuivat mahtavan kanttarellilöydön keskelle. Heillä ei ollut kassia, pussia, lakkia eikä mitään mihin he olisivat voineet kerätä sienet. Paitsi sukkahousut! Ystävätär oli reippaana tyttönä riisunut sukkahousunsa metsän keskellä ja niihin kerättiin huikea kanttarellisaalis!

Saimme kerättyä sieniä noin 6 - 7 dl ja ruskistin ne kaikki piirakan täytettä varten. Ohjeessa riittäsi 5 dl ihan hyvin. Eli laita sieniä oman mieltymyksesi ja makusi mukaan.
Valmis piirakkapohja
Shärin gluteeniton pakasteena myytävä piirakkapohja (tai pikemmin lehtitaikina) on helppo piirakan valmistuksessa ja maistuu hyvältä. Muut valmispohjat sopivat piirakkaan aivan yhtä hyvin.

Muuntele sienipiirakan täytettä makusi mukaan
Kun haluat muuttaa sienipiirakan makua, täytteen ainekset voit pitää muuten samanlaisena, vaihtelet vain kanttarellit suppilovahveroihin tai vaikkapa tatteihin. Piirakan täytteeseen voi lisätä myös ruskitettua pekonia, jolloin se on vieläkin ruokaisempi.
Sopiva piirakkavuoka
Tarvitset piirakan tekoon piirakkavuoan, jonka halkaisija on noin 23 cm.

Ainekset
250 g gluteeniton valmis piirakkapohja (pakastetaikina Schär Blätterteig / Puff pastry)
5 – 7 dl tuoreita kanttarelleja
nokare maidotonta margariinia ruskistamiseen ja toinen nokare piirakkavuoan voiteluun
2-3 varsisipulia
2 kananmunaa
2 dl kaurakermaa
1 dl maustamatonta soijajugurttia
1 – 1,5 tl suolaa
0,5 -1 tl mustapippurirouhetta tai sitruunapippurirouhetta
Koristeluun
Varsisipulia ja tuoretta persiljaa. Jos haluat, voit säästää koristeluun myös muutaman ruskistetun pikkukanttarellin.
Valmistus
1. Voitele piirakkavuoka margariinilla ja taputtele sulatettu piirakkataikina vuokaan. Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.
2. Ruskista kevyesti puhdistetut ja pienityt kanttarellit (haihduta samalla sienistä irtoava neste). Lisää joukkoon hienonnetut varsisipulit ja kuullota/ruskista hieman. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
3. Sekoita isolla lusikalla kulhossa kananmunat, kaurakerma ja soijajugurtti. Lisää joukkoon jäähtynyt sieni-sipuli-seos ja sekoita täyte tasaiseksi seokseksi. Tarkista ja maista täytteen maku ja lisää joukkoon tarvittaessa suolaa ja pippuria.
4. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja tasoita pinta. Paista hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 30 - 40 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja pohja on kypsä.
Anna piirakan jäähtyä täysin huoneenlämpöiseksi, sillä silloin täyte hyytyy ja piirakkaa on helpompi leikata. Koristele piirakan pinta varsisipulin vihreällä varsisilpulla ja muutamalla kokonaisella ruskistelulla pienellä kanttarellilla.
Piirakan seurana seuraksi sopii raikas kesäinen vihersalaatti ja tuore gluteeniton pähkinäpataleipä.
Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä:
Gluteeniton ja maidoton kinkkupiirakka
Paras gluteeniton ja maidoton lohi-katkarapupiirakka