top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Gluteeniton ja maidoton bostonkakkuBostonkakku tunnetaan myös nimellä bostonpulla. Kakku -nimitys kuvaa pullan kakkumaista muotoa. Pulla leivotaan perinteisesti pyöreään vuokaan, mutta kyllähän muunkin malliset vuoat sopivat. Bostonkakusta voi joko leikata ”kakkusiivuja” tai nyhtää pullapaloja. Kaikki tavat ovat sallittuja!Bostonkakku onnistuu hyvin myös gluteenittomista jauhoista ja ilman laktoosia, kasvijuomaan valmistettuna.


Bostonkakku on helppo koota. Ensin leivotaan margariinilla, kanelilla ja sokerilla maustettu rulla. Sen jälkeen rullasta leikataan tasakokoiset palat ja asetellaan paistovuokaan pystypäin, niin että leikkupinta jää näkyviin.


Pulla paistuu mukavan meheväksi, sillä rullatut pullapalat paistuvat tiukasti limittäin, eivätkä pääse kuivumaan paiston aikana.


Gluteeniton bostonkakku on kaunis tarjottava, sen voi koristella joko sokerikuorrutteella tai vaikkapa valkosuklaalla. Jos et halua käyttää aikaa koristeluun, riittää kun tupsuttelet päälle vaikka vähän tomusokeria.
Ainekset


Valmista ensin pullataikina 2,5 dl kauramaitoon. Gluteenittoman ja ilman maitotuotteita valmistettavan pullataikinan reseptin saat täältä.Ainekset bostonkakun täytteeseen


75 g maidotontaja laktoositonta leivontamargariinia

n. 3 tl jauhettua kanelia

0,5 dl hienoa sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 kpl kananmuna voiteluun

Koristeluun

Sokerikuorrutetta, kaupan valmista tai itse tomusokerista valmistettuna.

Valmistus


1. Koska taikina on melko tarttuvaa, ripottele ensin leivinalustalle melko runsaasti gluteenittomia jauhoja (esim. riisijauhoa). Ripottele hieman myös taikinan päälle, se auttaa kaulimista. Kauli ohjeen mukaan valmistettu pullataikina noin 26 x 48 cm kokoiseksi levyksi.


2. Levitä pullalevyn päälle huoneenlämpöinen, pehmeä leivontamargariini. Sirottele päälle oman makusi mukaan jauhettua kanelia, hienoa sokeria ja vaniljasokeria. Rullaa taikinalevy pitkäksi, melko napakaksi rullaksi ja nipistele sormin kiinni rullan saumakohta.


3. Suojaa noin halkaisijaltaan 23 cm oleva irtopohjavuoka leivinpaperilla: Leikkaa sopivan kokoinen leivinpaperinpala joka yltää vuoan reunoille asti. Rutistele se palloksi ja avaa. Toista leivinpaperin rutistelu ja avaa ”pallo” uudelleen ja tasoita sen pintaa kädellä. Näin saat helposti muotoutuvan leivinpaperin vuokaan.


Leikkaa pullarullasta noin 12 saman kokoista palaa ja asettele ne pystypäin pyöreään vuokaan, niin että leikkuupinta näkyy.

Palat tulisi olla vuoassa melko väljästi, jotta kohoamiselle jää riittävästi tilaa. Peitä vuoka liinalla tai muovilla ja anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia. Laita kohoamisen aikana uuni lämpiämään 180 C asteeseen, tasalämmölle.

4. Kun pullapalat ovat kohonneet, riko kananmuna lasiin, sekoita ja voitele bostonpullan pinta. Paista hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 30 minuuttia. Huom: Vahdi, ettei pullan pinta pääse palamaan. Jos pinta uhkaa ruskettua liian tummaksi, peitä paistovuoka loppuajaksi foliolla.


Avaa vuoan salpa ja nosta kypsäksi paistunut bostonkakku vuoasta leivinpaperissaan ja anna jäähtyä ritilän päällä huoneenlämpöiseksi. Koristele jäähtynyt pullan pinta sokerikuorrutteella ja anna koristelun jähmettyä ennen tarjoilua.

Gluteeniton pulla parhaimmillaan juuri valmistettuna. Halutessasi voit pakastaa bostonkakun joko kokonaisena tai irrottaa (nyhtää) siitä pullapaloja ja pakastaa ne pikkupusseissa. Pullapalat sulavat nopeammin, kun on aika herkutella😍.Vinkki! Kokeile kaakaon makuista bostonpullaa, tästä pidettiin kotona kovasti: Ripottele taikinalevyn päälle kanelin sijaan tummaa kaakaojauhetta. Sitä suklaisemman maun saat, mitä runsaammin laitat kaakaojauhetta. Saat tasaisemman kaakaokerroksen, kun käytät ripottelussa apuna pikkusiivilää.Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä:

Hyvä gluteeniton pullataikina

Gluteeniton ja maidoton mansikkakakku

Herkullinen gluteeniton ja maidoton pannukakku

Gluteeniton mustikkapiirakka


583 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page