top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Gluteeniton vaalea vuokaleipä nopeaan taikinajuureen

Tässä hyvä perustaikina gluteenittomalle vaalealle leivälle! Leivän kuori paistuu rapeaksi ja mehevä sisus leikkautuu siististi, eikä murustu käsiin. Nopeatekoinen taikinajuuri antaa leivälle makua, kuohkeutta ja jopa sitkomaista tuntua.Voit varioida leivän koostumusta ja makua lisäämällä taikinaan siemeniä, pähkinöitä tai yrttejä oman maun mukaan. Huomoi, että joudut vähentämään aina jauhojen määrää lisättyjen simenten ja pähkinöiden verran, ettei taikinasta tule liian jähmeää ja leivästä kuivaa. Taikina saa jää hieman tahmean löysäksi, sillä slloin leivästä tulee juuri sopivan mehevää.


Gluteenittomat jauhoseokset


Oletko huomannut, että jotkut gluteenittomien jauhoseosten valmistajat lisäävät seoksiin myös psylliumia? Se tulee ottaa huomioon leivottaessa ja reseptiä noudattaessa, jottei taikinaan tule liikaa psylliumia. Itse käytän jauhoseoksia joihin ei ole lisätty psylliumia (tai ksantaania), sillä silloin voin päättää itse psylliumin määrän ja olla varma taikinan sopivasta koostumuksesta. Lisätty psyllium on kätevä silloin kun noudatat jauhoseoksen valmistajan leivontareseptejä. Jauhoseoksia valitessa saa olla tarkkana.Leipävuoan suojaaminen ja pyykkipojat


Suojaan leipävuoan yleensä leivinpaperia käyttäen. Leipävuokani on todella liukaspintainen ja leivinpaperi ei pysy millään paikoillaan ja taikinan laittaminen vuokaan on ihan mahdottoman vaikeaa. Siksi joudun turvautumaan hassuun niksiin, nimittäin pyykkipoikiin!
Leikkaan vuokaan sopivan kokoisen leivinpaperiarkin ja taittelen sen vuoan katteja myötaillen. Tämän jälkeen kiinnitän leipparin vuoan reunoilta neljällä puisella pyykkipojalla, eli yksi pyykkipoika kullekin reunalle. Tämän jälkeen leipätaikinan laittaminen vuokaan onkin todella helppoa, leivinpaperi pysyy hyvin paikoillaan ja taikinan voi taputella hyvin vuoan jokaiseen nurkkaan.Kuvassa näkyvät puiset pyykkipojat ovat olleet jopa uunissa paistumassa erään marjapiirakan kanssa! Silloin leivinpaperin reunat uhkasivat ikävästi läsähtää piirakan täytteen päälle paiston aikana. Kun kiinnitin leivinpaperin reunat pyykkipojilla vuokaan, oli ongelma ratkaistu. (Huom: älä käytä uunissa muovisia pyykkipoikia).

Vaalea gluteeniton vuokaleipä resepti

Ainekset

5dl vettä

0,5 -1 tl suolaa

1 tl juoksevaa hunajaa tai siirappia

1 rkl psylliumia (Finax)

1 pss kuivahiivaa (11 g)

1 dl kaurajauhoa

1 dl maissijauhoa

3 – 3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

3 rkl ruokaöljyä


Paistamiseen tarvitset paistovuoan jonka vetoisuus on noin 1,2 -1,4 litraa.

Valmistus

1.Valmista ensin taikinajuuri:

Lämmitä vesi +42 C asteiseksi (reilu käden lämpöinen vesi) ja lisää veteen suola ja hunaja.Sekoita omassa astiassaan keskenään kuivahiiva, psyllium ja 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta. Vispaa seos taikinakulhoon, veden joukkoon. (Jos käytät tuorehiivaa, liuota ensin hiiva lämpöiseen veteen, lisää sen jälkeen muut ainekset).


Laita taikinakulho muovipussiin ja sulje se tai peitä tuorekelmulla. Anna taikinajuuren turvota lämpimässä ja suojaisessa paikassa noin 15 - 20 minuuttia, kunnes juuri on turvonnut noin kaksinkertaiseksi ja kuplii hieman pinnalta.


Huomaa, että taikinajuuri kohoaa runsaasti, valitse siis riittävän suuri taikinakulho taikinan tekemiseen.

2. Lisää loput jauhot taikinajuureen: Maissi- ja kaurajauhot sekä gluteeniton jauhoseos parissa kolmessa erässä, sähkövatkainta ja taikinakoukkuja käyttäen. Sekoita ruokaöljy taikinan joukkoon jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa ja tee tasainen taikina. Taikina alkaa olla valmis kun huomaat miten taikinasta on tullut tasaisen kimmoisa ja kuinka taikina alkaa irtoamaan taikinakulhon reunoilta.


3. Siirrä taikina leivinpaperilla suojattuun tai voideltuun leipävuokaan ja tasoita taikinan pinta vedellä kostetulla ruokalusikalla. Voit lisätä halutessasi päälle pari ripausta gluteenitonta jauhoa. Kohota taikina kaksikertaiseksi liinan alla, noin 30 minuuttia vedottomassa paikassa. (Jos käytit apuna pyykkipoikia, poista ne nyt vuoan reunoilta).


Laita samalla uuni lämpiämään kohotuksen aikana 200 C asteeseen.


4. Paista leipää uunin alemmalla tasolla noin 50 - 60 minuuttia, uunisi tehosta riippuen.


Kun leipä on paistunut kypsäksi, ota se pois vuoasta ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi ritilän päällä. Leipä kypsyy vielä hieman jäähtyessään. Jos jätät leivän vuokaan, se vettyy pohjasta ja jää taikinamaiseksi sisältä. Jos haluat säilyttää leivän rapean kuoren, säilytä sitä paperipussissa.

Vaalea gluteeniton vuokaleipä maistuu erilaisten salaattien ja keittojen kanssa. Siitä voi tehdä makoisat välipalaleivät tai retkieväät.


Katso myös nämä


Gluteeniton pähkinäpataleipä

Gluteeniton kuohkea focaccia

Kaurainen peltileipä, gluteeniton


2 125 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page