top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Hyvä gluteeniton kakkupohja

Päivitetty: 9. toukok. 2020

Hyvä gluteeniton kakkupohja valmistuu helposti käyttäen jauhoina vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Jauhoseoksen sijaan voit toki leipoa kakkupohjan myös pelkästään perunajauhoista, mutta silloin siitä tulee melko mureneva ja hauras.

Gluteeniton kakkupohja on hyvin kuohkea ja kevyt, siksi sen kostutukseen ei tarvita nestettä niin paljoa kuin vehnäjauhoilla leivotun kakkupohjan kostuttamiseen.


Millaisen täytekakun haluat loihtia? Korkean vai matalan? Valitse suunnitelmiisi sopiva vuoka kakkupohjalle.

Jos haluat tehdä matalan ja laakean täytekakun, valitse silloin halkaisijaltaan noin 25 -26 cm vuoka. Kakkupohjan voi halkaista kahteen osaan. Matala ja laakea kakku on kiitollinen koristeltava, sillä kakun päällä on runsaasti tilaa koristelulle.


Korkeamman täytekakun saa aikaiseksi leipomalla kakkupohjan halkaisijaltaan noin 20 - 21 cm vuoassa. Silloin valmiin kakkupohjan korkeus on noin 5 - 6 cm ja voit leikata sen kolmeen osaan.Gluteenittoman kakkupohjan resepti

1 kakkupohja, noin 8 - 10 annoksen täytekakkuun


Ainekset kakkupohjaan

4 kananmunaa 2 dl sokeria 2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 1 tl leivinjauhetta

Ainekset vuoan jauhotukseen

1 rkl leivontamargariinia (kasvimargariini, maidoton ja gluteeniton) 2 rkl gluteenitonta korppujauhoa


Ohje

1. Laita uuni lämpiämään 175 C asteeseen tasalämmölle.

2. Valmistele ensin paistovuoka. Voitele ja jauhota korppujauhoilla pyöreä vuoka joka on halkaisijaltaan noin 21 - 25 cm. Irtopohjavuoka on kakkupohjan leivonnassa kätevin malli.

3. Vatkaa sähkövatkaimella kananmunat ja sokeri hyvin kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Tavallisesti sopivan taikinan kuohkeuden tunnistaa siitä, että munasokerivaahto muuttuu loppuvaiheessa vaaleaksi.

4. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään erillisessä astiassa. Lisää jauhoseosta siivilän läpi vaahtoon muutamassa erässä . Sekoita taikina varovasti esimerkiksi isolla lusikalla tai nuolijalla. Tarkista vielä lopuksi, ettei taikinaan jää jauhopaakkuja.

5. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 C asteessa hieman uunin alemmalla tasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista ja lopullista jäähdyttämistä.

Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kahteen tai kolmeen kerrokseen riippuen siitä, käytitkö halkaisijaltaan 21 cm vai 25 cm vuokaa. Täytä ja koristele täytekakku haluamillasi aineksilla. Täyttövaiheessa voit kostuttaa kakkupohjan kerroksia laimennetulla mehulla tai kauramaidolla (muukin kasvimaito käy).

Pakastusvinkki:

Säästät aikaasi leipomalla kakkupohjan hyvissä ajoin ennen juhlia ja pakastamalla sen. Laita jäähtynyt ja valmiiksi kerroksiin leikattu (laita aina kerrosten väliin voipaperia) kakkupohja riittävän isoon pakastepussiin.


Sulje pussi ja laita pakastimeen. Ennen käyttöönottoa sulata kakkupohja huoneenlämmössä. Kostuta, täytä ja koristele haluamallasi täytteillä.


Voit olla kiinnostunut näistä resepteistä:

Gluteeniton vadelmamoussekakku

Gluteeniton ja maidoton mansikkakakku


10 382 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page