top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Hyvä gluteeniton pullataikina

Päivitetty: 23. maalisk. 2021

Hyvä pullataikina ilman gluteenia, maitotuotteita ja laktoosia leipoutuu täydellisesti muutaman täsmävinkin avulla. Näillä ohjeilla voit leipoa mehevää gluteenitonta pullaa taikinasta, joka on pehmeä, kimmoisa ja siinä on myös sitkon tuntua. Kuulostaako hyvältä?





Näillä viidellä vinkillä leivot herkullista gluteenitonta, maidotonta ja laktoositonta pullaa:


1. Valitse sopiva gluteeniton jauhoseos

http://www.bilberryhill.fi/post/hyv%C3%A4-gluteeniton-pulla-pullataikina
Gluteeniton pulataikina tarvitsee reilun ripauksen jauhoa leivinalustalle.

Olen testannut useita valmiita gluteenittomia jauhoseoksia pullataikinan teossa. Osa pullista meni harmikseni suoraan roskiin, koska lopputulos oli niin kuiva ja mureneva, ettei pullan ”tuntua” ei ollut nimeksikään, kyllä harmitti!


Ne jauhoseokset, joissa on psyllium jo mukana, on varmasti toisista kätevää, mutta itse välttelen niitä. Haluan määritellä psylliumin määrän ja käytön itse. Pullataikinareseptissäni teen aluksi taikinajuuren ja siihen laitetaan kaikki psyllium. Jos psyllium on jauhoissa, en voi tehdä taikinajuurta haluamallani tavalla.


Monien kokeilujen kautta olen ihastunut kotimaiseen Agata A1 -jauhoseokseen. Pullataikina leipoutui mukavasti ja lopputulos oli onnistunut. Pullista paistui ihanan pehmeitä ja niissä oli mukavasti jopa sitkon tuntua!



2. Käytä sopivan lämpöisiä aineksia taikinan valmistuksessa


Taikinan onnistumisen takaa se, että kananmuna, margariini ja jauhot ovat huoneenlämpöisiä. Ota leivontamargariini jääkaapista jo hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Margariinin tulee olla pehmeää, jotta se sekoittuu hyvin taikinaan vaivaamisen aikana. Huoneenlämpöisenä se ei viilennä taikinan lämpöä, sillä taikinan lämpötila vaikuttaa taas pullien kohoamisen onnistumiseen.


Kananmunat olisi hyvä aina säilyttää huoneenlämmössä, ei jääkaapissa. Kasvijuoma lämmitetään kädenlämpöiseksi ja se riittää herättämään taikinajuuren ainekset.


Käytä gluteenittoman pullan leivonnan apuna reilu ripaus gluteenittomia jauhoja, ettei taikina tartu leipoessa leivonta-alustaan.




3. Valmista ensin taikinajuuri pullataikinalle


Taikinajuuri on osoittautunut erittäin hyväksi tavaksi tehdä onnistunut gluteeniton pullataikina. Se ei ole vaikeaa, eikä vaivalloista.


Taikinajuureen tarvitaan kädenlämpöinen kasvijuoma*, hiiva, gluteenitonta jauhoa ja psyllium sekä ripaus sokeria. Taikinajuuri herää heti ainesten sekoituksen yhteydessä, sen voit nähdä miltei silmissä! Kun taikinajuuri on tekeytynyt suojaisessa ja lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia, on se kohonnut kaksinkertaiseksi ja kuplii. Tämän jälkeen pullataikinan valmistus jatkuu.


Kasvijuomaan* valmistettuna pullataikinasta tulee täysin laktoositonta. Käytän pullataikinan tekoon yleensä joko kauramaitoa tai mantelimaitoa - toki muutkin kasvijuomat sopivat yhtä hyvin.



4. Huomioi gluteenittoman taikinan kohotus


Gluteenitonta pullataikinaa kohotetaan eri tavoin kuin tavallista taikinaa. Taikinajuuren valmistuttua siihen sekoitetaan kananmuna, sokeri, suola, kardemumma, jauhot ja leivontamargariini. Taikinaa ei kohoteta tässä vaiheessa, vaan pullat leivotaan heti ja niitä kohotetaan uunipellillä noin 30 minuuttia. Pullat paistetaan 225 C asteessa, noin 6 -10 minuuttia.



5. Käytä gluteenittoman taikinan valmistuksessa sähkövatkainta tai yleiskonetta


Olen tullut siihen tulokseen, että käyttämällä sähkövatkainta taikinakoukkuineen tai käyttämällä yleskonetta, tulee paras gluteeniton pullataikina. Voimakas sekoittaminen ja vaivaaminen tuo taikinaan ilmavuutta ja parantaa muutenkin taikinan koostumusta.


Sitten vaan leipomaan herkullista, tuoksuvaa gluteenitonta pullaa!

Ainekset / 12 -14 pikkupullaa


2,5 dl kasvijuomaa, esim. kauramaitoa

1 pss kuivahiivaa (11 g)*

2 tl psylliumjauhetta (Finax)

1 -1,5 dl hienoa sokeria

0,5 tl suolaa

1 kpl kananmuna (+ pullien voiteluun 1 kananmuna)

0,5 rkl kardemummaa

6 dl gluteenitonta jauhoseosta** (Agata A1 -jauhoseos)

75 g maidotonta leivontamargariinia


* Jos käytät tuorehiivaa, riittää puolikas hiiva (25 g)

** Käytä vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta ilman lisättyä psylliumia.

Valmistus


1. Ota margariini jääkaapista hyvissä ajoin pehmenemään huoneenlämpöön. Myös kananmunan pitäisi olla huoneenlämpöinen.


2. Tee ensin taikinajuuri: Sekoita keskenään 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta, psylliumjauhe, 1 tl sokeria ja kuivahiiva (jos käytät tuorehiivaa, liuota ensin hiiva kädenlämpöiseen kasvijuomaan). Lämmitä kasvijuoma kädenlämpöiseksi ja sekoita vispaten sen joukkoon tekemäsi taikinajuuren jauhoseos. Peitä taikinakulho muovipussilla tai tuorekelmulla ja anna turvota lämpimässä ja suojaisessa paikassa noin 15 - 20 minuuttia, kunnes taikinajuuri on turvonnut ja kuplii.


3. Käytä taikinan valmistukseen sähkövatkainta ja taikinakoukkuja (tai yleiskonetta), silloin saat paremman lopputuloksen: Sekoita taikinajuureen kananmuna, kardemumma, suola, loput sokerista ja 2 dl gluteenitonta jauhoa. Sekoita pari minuuttia ja lisää taikinan joukkoon pehmeä margariini ja kahdessa erässä loput jauhoista.


Huom! Seuraa taikinan koostumusta teon aikana: Varo, ettei taikinasta tule liian kovaa, katso jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa miltä taikinan koostumus näyttää. Erilaiset gluteenittomat jauhoseokset käyttäytyvät eri tavoin. Taikinan tulee olla lopussa pehmeää, mutta sellaista joka ei tartu kovin helposti sormiin. Jos taikina tarttuu herkästi sormiisi, tarvitsee se lisää jauhoja. Jos taikinan pinta tuntuu sopivan kimmoisalta, voit lakata lisäämästä jauhoja vaikka niitä olisi jäänyt reseptin suosittelemasta määrästä jäljelle.


Vaivaa lopuksi taikinaa suurimmalla vatkaimen nopeudella noin 5 minuuttia, kunnes taikinan koostumus on tasainen ja se alkaa irtoamaan kulhon reunoilta.

4. Gluteenitonta pullataikinaa ei kohoteta tässä vaiheessa, vaan siitä leivotaan pullat heti. Leivo taikinasta haluamiasi pullia ja siirrä ne leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Voit laittaa tässä vaiheessa uunin lämpiämään 225 C asteeseen, tasalämmölle.


Kohota pullia liinan alla suojaisessa ja lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.


Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista uunin keskitasolla noin 6 -10 minuuttia, pullien koosta ja uunisi tehosta riippuen.


Paistolämpötila ja paistoaika eri kokoisille pullaleivonnaisille:

Pullat ja korvapuustit: 225 C asteessa 6 - 10 minuuttia

Bostonkakku: 180 C asteessa noin 30 minuuttia

Pitkot: 200 C asteessa 15 - 20 minuuttia


Gluteeniton pulla maistuu pairhaimmalta juuri leivottuna! Osa pullista kannattaa pakastaa, sillä niiden pehmeys ja maku säilyvät pakastettaessa oikein hyvin. Pikkupullat sulavat nopeasti huoneenlämmössä.


Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä:

Gluteeniton bostonkakku

Gluteeniton tiikerikakku

Hyvä gluteeniton kakkupohja

Gluteeniton mustikkapiirakka

9 388 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page