Bilberry Hill
Hyvä lohivoileipäkakku, gluteeniton ja maidoton
Päivitetty: 2. toukok. 2020
Herkullinen lohivoileipäkakku onnistuu loistavasti gluteenittomista ja maidottomista aineksista. Resepti on myös soijaton ja munaton, joten tällä ohjeella voileipäkakku sopii monen ruokarajoitteisiin.
Lohivoileipäkakun täytteessä käytetään lämminsavulohta ja koristeessa kylmäsavulohta, näissä molemmissa on paljon makua. Vaihtamalla lohen kinkkusiivuihin saat samalla ohjeella näppärästi kinkkuvoileipäkakun.
Täytteineen hyydytetty voileipäkakku vaatii hieman etukäteissuunnittelua. Jotta saisit voileipäkakusta mahdollisimman herkullisen, se on hyvä kasata vuokaan jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Vasta seuraavana päivänä on kakun kuorrutuksen ja koristelun vuoro.

Voileipäkakku on todellista retroa, mutta kuuluu edelleen juhlapöytään! Sen valmistaminen voi tuntua työläältä, mutta se on loppujen lopuksi melko helppo tehdä. Varaat vain riittävästi aikaa, kaikki ainekset valmiiksi ja sopivan vuoan. Työ kyllä palkitaan!
Lohivoileipäkakun valmistamiseen voi käyttää vaaleaa tai tummaa gluteenitonta vuokaleipää. Tai vaikkapa molempia.

Valitsin tähän Semperin vaalean vuokaleivän koska viipaleet olivat juuri sopivan ohuita ja määrä 400 g riitti hyvin. Vuokani oli tosin hieman leveämpi kuin leipäviipaleet, joten jouduin paikkaamaan leipäkerroksia pienillä leipäsuikaleilla (laitoin reunoille). Se ei haitannut ollenkaan, sillä palaset pysyivät hyvin kerroksissaan savulohiseoksen välissä.
Yön yli maustuessaan voileipäkakun täyte ja leipäkerrokset tekeytyvät ja maustuvat herkulliseksi.
Vegaaninen voileipäkakku
Tämän reseptin avulla voit valmistaa myös vegaanisen voileipäkakun. Vaihda silloin vain lohen tilalle karkeasti soseutettua avocadoa, johon lisätään tilkka sitruunamehua, suolaa ja mustapippurirouhetta. Kuullota täytteen lisäksi punaista paprikaa pieneksi suikaloituna. Vegaanisen koristelun voi tehdä punaisilla ja keltaisilla minitomaaleilla, tuotekurkulla ja syötävillä kukilla.
Tämän reseptin avulla voit valmistaa myös vegaanisen voileipäkakun. Vaihda silloin vain lohitäyte vegaaniseen.
Vinkki: Kirjoita juhlapöytään ruokien ainekset pieniin kortteihin ja laita esille ko. ruuan kohdalle. Ne vieraat, joilla on ruokarajoitteita tai erityisruokavalio, ovat todella kiitollisia ja otettuja tällaisesta huomaavaisuudesta!
Muistathan, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle sinun kannattaa aina tarkistaa ruoka-ainesten sopivuus.
Resepti
Lohivoileipäkakku, gluteeniton ja maidoton
8 - 9 annosta
Ainekset täytteeseen
200 g lämminsavulohta (määrä ruodottomana ja nahattomana)
300 g Violife Creamy-levitettä (kasvipohjainen maidoton tuorejuusto)
3 rkl majoneesia (vegaani, maidoton, gluteeniton)
1 rkl maustekurkun lientä
1 kpl pieni maustekurkku (n. 80 g)
40 g purjoa (3 - 4 cm pala)
3 rkl tuoretta tilliä hienoksi silputtuna (saa olla reilusti)
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria rouheena
Leipäkerroksiin
400 g Semper vaaleaa gluteenitonta vuokaleipää (1 pkt)
0,75 dl maustekurkun lientä tai kasvislientä leivän kostutukseen
Ainekset kuorrutukseen ja koristeluun
200 g Violife Creamy-levitettä (kasvipohjainen maidoton tuorejuusto)
2 rkl majoneesia (vegaani, maidoton, gluteeniton)
2 - 3 rkl tilliä hienoksi silputtuna
0,5 tl suolaa
100 g kylmäsavulohta
1 kpl kesäkurpitsa
päälle orvokkeja, tilliä tai persiljaa ja/tai muita yrttejä
Lisäksi tarvitset sopivan vuoan voileipäkakun tekemiseen. Käytin suorakaiteen muotoista irtopohjavuokaa jonka koko oli: pituus 23 cm x leveys 10 cm x korkeus 7 cm. Tämä irtopohjavuoka on tosi kätevä, sillä sen pohja on keramiikkaa ja se sopii tarjoiluun. Eli voin siirtää kakun tarjoiluvadille keraamisen pohjan kanssa.
Valmistusohje
1. Varaa esille sopivan kokoinen irtopohjavuoka. Jos sinulla ei ole suorakaiteen muotoista irtopohjavuokaa, voit tehdä sen yhtä hyvin tavallisessa leipävuoassa: vuoraa silloin leipävuoka sisältä tuorekelmulla niin että kelmua jää reilusti yli reunojen.
2. Perkaa savulohi huolellisesti ruodoista ja hienonna haarukalla. Siirrä sekoituskulhoon.
3. Lisää kulhoon Creamy-levite, majoneesi ja maustekurkun liemi.
4. Hienonna maustekurkku, purjo ja tilli ja lisää ainesten joukkoon.
5. Mausta seos suolalla ja mustapippurirouheella. Sekoita seos huolellisesti ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, mustapippurirouhetta ja tilliä. Laita seos odottamaan jääkaappiin.
6. Leikkaa leipäsiivuista ohuelti kuoret pois. Lado leipäsiivuja vuoan pohjalle tiiviisti, paikkaa aukot leivällä tarvittaessa.
7. Kostuta ensimmäinen leipäkerros maustekurkun liemellä tai kasvisliemellä. Käytä apuna pullasutia.
8. Levitä savulohiseoksesta puolet ensimmäisen leipäkerroksen päälle. Tasoita pinta lusikalla huolellisesti.
9. Lado toinen leipäkerros savulohiseoksen päälle. Painele kevyesti leipäsiivuja. Kostuta viipaleet liemellä.
10. Levitä loput savulohiseoksesta toisen leipäkerroksen päälle ja tasoita pinta lusikalla huolellisesti.
11. Lado kolmas ja viimeinen kerros leipäviipaleilla. Kostuta pinta kuten edellä.
12. Jos vuorasit leipävuoan, käännä tuorekelmun ”helmat” voileipäkakun päälle. Jos käytit irtopohjavuokaa, peitä kansi tuorekelmulla. Laita vuoka jääkaappiin maustumaan ja tekeytymään yön yli. Jos sinulla kiire, anna kakun olla vuoassa vähintään 3 - 4 tuntia.
13. Kun kakku on maustunut riittävän pitkään, kumoa se vuoasta tarjoiluastiaan tai irrota irtopohjavuoasta kuorrutusta ja koristelua varten.

Kuorrutus ja koristelu
1. Sekoita Creamy-levite ja majoneesi. Jos seos tuntuu liian jäykältä lisää majoneesia. Mausta suolalla ja tillisilpulla. Sekoita hyvin.
2. Kuorruta kakun pinta levitteellä veistä apuna käyttäen. Koristele päältä kylmäsavulohisiivuilla, kesäkurpitsasuikaleilla ja syötävillä kukilla. Viimeistele tillillä tai persiljalla.
Tarjoa lohivoileipäkakkua kahvi- ja juhlapöydässä. Lisukkeena voit tarjota salaattia.
Vinkki! Voit muunnella voileipäkakun makua vaihtamalla savulohen esimerkiksi palvikalkkunaan. Koristele kalkkunasiivuilla, maustekurkulla, persiljalla ja viinirypäleillä.
Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä
Gluteeniton ja maidoton mansikkakakku
Gluteeniton vadelmamoussekakku, ilman maitotuotteita
