Bilberry Hill
Juhlava ja kevyt uunilohi
Juhlavasti retiisillä koristelu ja viherpippurilla maustettu #uunilohi valmistetaan ilman maitotuotteita, soijaa ja gluteenia. Kun syöjiä on enemmän, valmistan lohen aina uunissa. Silloin lohi kypsyy nopeasti meheväksi ja ilman turhaa käristystä, mikä on myös herkälle vatsalle hyvä vaihtoehto.

Helppo ja kaunis kalan koristelu
Lohifileen koristelu "suomumaiseen" tyyliin on helppoa ja hyvin näyttävää. Kalan pintaan laitettaviksi "suomuiksi" sopivat renkaiksi viipaloidut #retiisi tai #tuorekurkku. Lado renkaat rivissä limittäin kalan pyrstöstä aloittaen, kunnes koko kalan pinta on peittynyt retiisi- tai tuorekurkkurenkailla. Lopputulos on hieno!
Oletko kokeillut viherpippuria ruoanlaitossa?
Maultaan #viherpippuri on miedompi kuin #mustapippuri. Raikkaan hapokas, vihreä pippurimarja sopii hyvin kala- ja äyriäisruokien sekä vaaleiden kastikkeiden maustamiseen. Kokonaiset ilma- ja pakastekuivatut viherppurit on helppo murskata kämmenessä sormin tai morttelissa.
Maukas ja terveellinen lohi sopii herkkävatsaisille
Sydänterveelliseen ruokavalioon kuuluu kaksi ateriaa rasvaista kalaa viikoittain. Olen ottanut FODMAP-ruokasuositukset ohjenuorakseni, ja siinäkin suositaan kalaa.
Lohi on mukavan maukas kala ja sitä on helppo käsitellä. Siitä on mutkatonta valmistaa monenlaisia ruokia vaikka paistamalla, hauduttamalla ja savustamalla.
Kevyesti uunissa kypsennetty ruoka herkkävatsaisille
Uuunissa kevyesti valmistettu kala on vatsaystävällisempi vaihtoehto. Lisättyä rasvaa ei tarvitse kypsennykseen lainkaan ja vältät samalla ikävät huoneistoon leviävät pannun paistokäryt.
Resepti
Ainekset
600-800 g lohifileetä
1-2 tl myllysuolaa
1-2 rkl kokonaisia viherpippureita
1 dl tuoretta tilliä
250 g retiisejä
Ohje
1. Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.
2. Pyyhkäise kalan pinta puhtaaksi ja laita lohifilee joko sopivan kokoiselle uunivuoalle tai leivinpaperilla suojatulle uunipellille nahkapuoli ylöspäin. (Nahka otetaan pois paiston aikana.)
3. Laita kala astiassaan uunin keskitasolle ja paista noin 9-10 minuuttia. Ota kala uunista ja poista nahka: nosta haarukalla pyrstöpäästä kalan nahkaa ja kiepauta haarukan ympärille. Rullaa koko nahka pois. Jäljelle jää kaunis fileen pinta.
4. Mausta nahaton lohifilee suolalla ja murskatulla viherpippurilla oman maun mukaan ja jatka kalan paistamista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia, uunin tehosta ja kalan paksuudesta riippuen.

Koristele kypsän kalan pinta:
1. Silppua tilliä ja ripottele lohen päälle.
2. Huuhtele retiisit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Lado retiisin renkaat limittäin, ”suomumaisesti”, aloittaen kalan pyrstöpäästä.
Tarjoa viherpippurinen uunilohi salaatin sekä perunoiden tai riisin kera.
