Bilberry Hill
Kaurainen peltileipä, gluteeniton
Päivitetty: 12. kesäk. 2019
Leivo gluteeniton ja maidoton peltikauraleipä vaivattomasti! Helppo resepti sopii niin aloittelijoille kuin konkareillekin. Juju piilee siinä, että vaikka leipä on pehmeää ja kuohkeaa, leipäpalat eivät murene käsiin. Leipäruudut ovat helposti halkaistavissa - silloin kun haluat sipaista väliin voita tai margariinia. Kauraisen leivän maku säilyy herkullisena useamman päivän.
Gluteenittomien leipien rakenne
Monet kerrat gluteenitonta valmisleipää syödessäni ja itse leivottuani olen ihmetellyt leivän turhankin tiivistä ja sitkeää rakennetta. Toinen ääripää on taas käsiin mureneva gluteeniton leipäsiivu. Tuntui, että ihanteellisen gluteenittoman leivän rakenteen saaminen kotikonstein on miltei mahdotonta!

Ärtynyt vatsa ja gluteeni
Kun vatsa on ärtynyt stressistä tai jostain muusta syystä, joudun tarkkailemaan ruokavaliotani melko lailla. Oikein syömällä olen pystynyt helpottamaan hyvinkin paljon olotilaani. Maitotuotteet olen jättänyt kokonaan pois. Välttelen palkokasveja, kaalia ja syön melko usein gluteenittomia viljatuotteita. Nämä niksit ovat auttaneet paljon.
Pehmeää kauraherkkua pellillinen
Tämä leipäohje syntyi puolivahingossa. Leipä oli lopussa ja kauppaan en halunnut lähteä. Kaivelin kaappia summa mutikassa ja käteen osui Free From Glutein -jauhoseosta (Lidl) jota olin aiemmin ostanut kokeeksi.
Uskon, että muutkin gluteenittomat jauhoseokset sopivat taikinaan yhtä lailla. Lisäksi taikinaan tarvitaan suosikkiani: kaurajauhoa. Jätin leipoessani taikinan tarkoituksella melko löysäksi, vaikka vaivaaminen onkin aika ”tahmeaa” hommaa.
Resepti toimi hyvin, lopputuloksena uunista tuli ihanan maukasta peltileipää. Rakenne on sopivan pehmeää ja leivän malto pysyy hyvin kasassa. "Eipä uskoisi gluteenittomaksi" - kuului tyytyväistä mutinaa ruokapöydästä.
Vinkki: Kokeile myös pataleipää! Gluteenittoman ja maidottoman pataleivän reseptin löydät täältä.
Ohjeella saat 12 annosta/leipäpalaa.
Ainekset
0,5 l vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl hienoa suolaa
1 pss kuivahiivaa (11 g)
5 dl kaurajauhoja (gluteenittomia)
4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. All Purpose Baking mix, Lidl)
2 rkl ruokaöljyä
3 rkl kaurajauhoja leivän viimeistelyyn
1 kpl leivinpaperia
Taikinan sekoituksessa ja vaivaamisessa tarvitset säkövatkaimen sekä paistamiseen uunipellin.

Valmistusohje
1. Mittaa ja lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola ja hunaja, sekoita.
2. Mittaa kaurajauhot omaan astiaansa ja kaada joukkoon kuivahiiva. Sekoita lusikalla ja kaada seos veteen. Vatkaa sähkövatkaimella vellimäiseksi seokseksi.
3. Kaada taikinan joukkoon noin puolet gluteenittomasta jauhoseoksesta ja jatka sekoittamista sähkövatkaimella.
4. Lisää joukkoon ruokaöljy ja loput jauhoseoksesta. Sekoita taikinaa sähkövatkaimella pari minuuttia ja peitä kulho liinalla. Kohota taikina kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa, noin 30 - 45 minuuttia.
5. Kun taikina on kohonnut, vaivaa taikinaa kulhossa sähkövatkaimella täydellä teholla, taikakoukkuja käyttäen noin 3 minuuttia. Näin saat taikinaan kuohkeutta ja sitkomaista rakennetta.
6. Suojaa uunipelti leivinpaperilla. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja levitä taikinaa ison lusikan avulla litteäksi, suorakaiteenmuotoiseksi leiväksi. Voit myös taputella leivän jauhoitetuin sormin pellille. Leivän koko on noin 23 x 33 cm ja pari senttiä paksu.
7. Peitä leipä liinalla ja kohota vedottomassa paikassa noin 35 - 40 minuuttia. Leivän tulee olla hyvin kohonnut ennen paistamista.
8. Leikkaa kohonnut leipä ruuduiksi veitsellä tai taikinapyörällä 12 osaan ja pistele haarukalla. Paista uunissa 200 C asteessa, noin 20 - 25 minuuttia uunin keskitasolla.
Anna leivän jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja leikkaa tai taita leipäpalat tarjolle.
Vinkki! Jos leipä jää keskeltä paksummaksi kuin reunapalat, saattaa leivän keskiosa jäädä paistettaessa raa'aksi. Poista pelliltä silloin reunapalat ja paista loppuja leipäpaloja vielä 2-3 minuuttia.
