Bilberry Hill
Kesäsalaatti
Päivitetty: 2. toukok. 2020
Raikas kesäsalaatti syntyy kotimaisen kesäsesongin raaka-aineista. Voit kuitenkin valmistaa kesäsalaatin mihin vuodenaikaan tahansa, sillä näitä aineksia saa ympäri vuoden kauppojen vihannesosastoilta.

Jos haluat salaatista vieläkin ruokaisemman, lisää joukkoon öljyssä säilöttyjä artisokan sydämiä.
Jättämällä pois keitetyt kananmunat, saa salaatista vegaanisen vaihtoehdon. Voit grillata kananmunien tilalle mehukkaita punaisia paprikanpaloja.

Maukas kastike kruunaa salaatin
Salaatin kastikkeeksi suosittelen pehmeän makuista jogurtti-majoneesikastiketta, reseptin löydät täältä. Kastike on vegaaninen, soijaton ja maidoton.
Resepti
Kesäsalaatti 4 - 6 annosta
Ainekset
1/2 kerä roomansalaattia
1 ruukku punamangoldia
1/2 tuorekurkku
1 rasia minitomaatteja
1 nippu pieniä retiisejä
1/2 nippu hoikkia porkkanoita (varhaissadon)
1 pieni nauris (tai nippu pieniä "lilliputti" nauriita)
1 pieni nippu kevätsipulia
4 kananmunaa (vegaanivaihtoehdossa jätetään pois)
Lisäksi runsaasti tuoretta lehipersiljaa, tilliä ja sitruunamelissaa tai muita yrttejä
Valmistuohje
1. Keitä ensin kananmunat puolikoviksi. Jäähdytä, kuori ja halkaise varovasti.
2. Pilko salaatti, kuori tuorekurkku ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Puolita minitomaatit ja leikkaa retiisit viipaleiksi.
3. Porkkanat: Valitse salaattiin mahdollimman ohuita ja nuoria porkkanoita. Pese varhaisporkkanat juuresharjalla tai jos sinulla on talviporkkanoita kuori ja huuhtele ne. Leikkaa varhaisporkkanoiden naatit pois vain osittain (voit jättää ainakin 2 - 4 cm naattia jäljelle) mutta talviporkkanoista leikataan kanta pois kokonaan. Halkaise porkkanat pituussuunnassa. Kiehauta niitä vesitilkassa niin vähän, että rakenne pehmenee vain hiukan, jätä siis mukavaa purutuntumaa. Anna jäähtyä lautasella.
4. Kuori nauris ja leikkaa siitä mahdollisimman ohuita siivuja. Kesän ensimmäiset nauriit ovat makeita ja malto sopivan pehmeää salaattiin sellaisenaan. Jos käytät "talvinauriita" voit halutessasi kiehauttaa niitä vähän aikaa vedessä, kuten porkkanoita. Muista kuitenkin jättää rapeaa purutuntumaa.
5. Kasaa salaatti isolle laakealle vadille: kaada salaatinpalat, tomaatit, kurkut ja nauriit pohjalle. Saksi punamagnoldista lehtiä varsineen lisäksi. Sekoita aineksia sormin. Asettele porkkanat, kanamunan puolikkaat ja retiisit kauniisti päälle. Viimeistele tuoreyrteillä.
Tarjoa salaatti tuoreen leivän kera tai grillatun lihan/kalan kanssa. Helpon gluteenittoman leipäohjeen saat täältä.
Vinkki: Tee salaatti rennolla otteella! Muuta ainesten määrää mieleiseksesi ja lisää niitä aineksia joita kypsyy pitkin kesää. Esimerkiksi herneet ja herneen versot sopivat salaattiin erinomaisesti.
