top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Kiinankaalikääryleet

Herkulliset kiinankaalikääryleet ovat vatsalle lempeämpi vaihtoehto kuin perinteiset valkokaalista valmistetut kaalikääryleet. Ohje on maidoton, laktoositon, gluteeniton ja munaton.


kiinankaalikääryleet, kiinankaaliruoka, kiinankaalilaatikko, uuniriora, kaali, kiinankaali
Herkulliset kiinankaalikääryleet ovat vatsalle ja suolistolle helpommin sulava vaihtoehto kuin perinteiset valkokaalista valmistetut kaalikääryleet

Tunnetko kiinankaalin?

Kiinankaalin lehdet ovat vaaleanvihreän ja valkoisen väriset. Lehdissä on paksut, mehevät lehtiruodit. Maku on miedosti kaalimainen ja se sopii erityisesti lämpimiin ruokiin kuten patoihin, keittoihin ja wokkeihin.kiinankaalikääryleet, kiinankaaliruoka, kiinankaalilaatikko, uuniriora, kaali, kiinankaali
Kiinankaali on monikäyttöinen ja helppo raaka-aine jonka mietoon makuun on helppo ihastua.

Kiinankaalia käytetään raakana salaateissa ja keitettynä tai höyrytettynä useissa itämaisissa ruokalajeissa, kuten kevätkääryleiden täytteessä. Kiinankaalin suurimpia ystäviä maailmassa ovat korealaiset, he valmistavat siitä kansallisruokaansa, kimchiä hapattamalla.Tiesikö nämä kiinankaalin edut? Kiinankaali sopii mainiosti myös perinteisten kaalikääryleiden tapaan valmistettuna. Maku on pehmeästi miedompi ja sopii hyvin niille jotka joutuvat välttämään perinteisiä kaaliruokia vatsa- ja suolisto-oireiden vuoksi. Se on myös lempeä vaihtoehto niille (esim. lapsille), jotka vierastavat (valko)kaalin voimakasta tuoksua ja makua.


kiinankaalikääryleet, kiinankaaliruoka, kiinankaalilaatikko, uuniriora, kaali, kiinankaali
Kiinankaalin lehdissä on paksut, mehevät lehtiruodit. Maku on miedosti kaalimainen ja se sopii erityisesti lämpimiin ruokiin kuten patoihin, keittoihin ja wokkeihin.


Tee nämä lehtien esivalmistelut ennen kääryleiden täyttämistä Höyrytä kiinankaalin lehdet ensin pehmeiksi. Kääryleiden tekoa helpottaa myös se, että ennen täyttöä ohennat höyrytettyjen lehtien paksut ruodit nuijimalla. Käytä siihen esimerkiksi puista perunansurvinta. Nuiji leikkuulaudan päällä lehti kerrallaan. Tämän jälkeen lehdet rullautuvat kauniiksi kääryleiksi.


Kääryleiden teko vaatii hieman sorminäppäryyttä. Kärsivällisyys palkitaan, sen voin luvata! Ohje on loppujen lopuksi melko helppo, siinä on pari esikäsittelyvaihetta jotka kannattaa tehdä.

Isoja lehtiä on kiinankaalissa vain muutama, siksi kannattaa ottaa käyttöön myös hieman pienemmät lehdet. Esikäsittele pienemmät lehdet samalla tavalla kuin isot. Saadaksesi sopivan kokoisen kääryleen laita kaksi pienempää lehteä rinnakkain tai lomittain, täytä ja rullaa tavalliseen tapaan.


Vatsaystävällisten kääryleiden niksit Halusin huomioida tässä reseptissä mahdollisimman monta ruokarajoitetta ja tehdä siitä myös hyvin vatsaystävällisen. Siksi täytteen valmistuksessa käytetään raakaa jauhelihaa, sitä ei käristetä rasvassa, vaan sen annetaan kypsyä hiljalleen meheväksi uunin lämmössä, kääryleen sisällä.

Raakaan jauhelihaan yhdistetään ylijäänyt kuullotettu kiinankaali, sipuli tai purjo, keitetty riisi, sekä mausteet. Täytteestä tulee mukavasti käsiteltävä seos joka ei murene eikä hajoa käsissä kääryleitä tehdessä.kiinankaalikääryleet, kiinankaaliruoka, kiinankaalilaatikko, uuniriora, kaali, kiinankaali
Annostele höyrytettyjen kiinankaalelhtien päälle täytettä ja rullaa napakat kääryleet


FODMAP ja kiinankaali Monikäyttöinen kiinankaali kuuluu FODMAP-ruokavalioon suositeltavien ainesten joukkoon. Monien tutkimusten mukaan FODMAP-hiilihydraattien välttämisen on todettu lieventävän ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Ruokavaliossa suositellut ruoka-ainekset eivät sisällä FODMAP-hiilihydraatteja tai ovat FODMAP-pitoisuuksiltaan hyvin vähäisiä.

Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota tai saat herkästi suolistokaasuja sipulista, käytä täytteessä purjon vihreää osaa.

Reseptissä ei ole kananmunaa, maitotuotteita, laktoosia eikä gluteenia.

Saat ohjeella noin 16 kpl herkullista kiinankaalikäärylettä.


kiinankaalikääryleet, kiinankaaliruoka, kiinankaalilaatikko, uuniriora, kaali, kiinankaali
Reseptissä ei ole kananmunaa, maitotuotteita, laktoosia eikä gluteenia. Saat ohjeella noin 16 kpl herkullista kiinankaalikäärylettä.

Ainekset 2 kpl kiinankaalia ( noin 1 kg yhteensä) 300 g naudan jauhelihaa 100 g purjoa (tai sipulia) 100 g porkkanaa (yksi keskikokoinen) 0,5 dl puuro- tai risottoriisiä 1 rkl gluteenitonta soijakastiketta 0,5 tl mustapippuria rouhittuna 0,5 -1 tl tuoreen timjamin lehtiä ripaus suolaa tilkka ruokaöljyä 2 - 3 rkl siirappia

Lisäksi tarvitset vettä kiinankaalilehtien höyryttämiseen ja riisin keittämiseen.


Ohje kiinankaalilehtien esikäsittelyyn

1. Huuhtaise kiinankaalit ja leikkaa niistä ylimääräiset kantapalat. Irrottele lehtiä varovasti kannasta.

2. Varaa lehtiä riittävästi, noin 16 kääryleen tekoon: Yksi iso lehti riittää yhteen kääryleeseen, laittamalla kaksi pienempää lehteä rinnakkain/limittäin saat myös yhden kääryleen. Jos joku iso lehti on reikäinen tai repaleinen, se on edelleen käyttökelpoinen koska voit myöhemmin paikata reiät pienemmällä lehdellä tai lehdenpalalla.

3. Kaada ison kattilan pohjalle noin 2 dl vettä ja lado lehdet limittäin kattilaan. (Kaikkein pienimmät lehdet voit jättää höyryttämättä, ne silputaan täytteeseen.) Jos sinulla on höyrystinritilä, niin laita se pohjalle ennen lehtiä. Peitä kattila kannella ja höyrytä lehdet pehmeiksi, noin 5 -10 minuuttia.

4. Jäähdytä lehdet ja ohenna niistä paksut lehtiruodit: Lehtiruodit on helppo ohentaa nuijimalla ruotia (esim.) puisella perunansurvimella leikkuualustan päällä. Varo, etteivät lehdet rikkoonnu nuijimisen aikana.kiinankaalikääryleet, kiinankaaliruoka, kiinankaalilaatikko, uuniriora, kaali, kiinankaali
Käytä kaikki isot kiinankaalilehdet kääryleiden tekoon. Lopuista pienemmistä saat kääryleitä yhdistämällä kaksi lehteä rinnakkain tai limittäin.

Ohje täytteen tekoon

1. Keitä riisi pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, laita keitinveteen ripaus suolaa.

2. Silppua pienimmät ylijääneet kiinankaalilehdet (noin 200-300 g). Kuori ja hienonna sipuli tai purjo. Kuori porkkana ja raasta hienoksi.

3. Kuullota kevyesti öljytilkassa kiinankaalisilppu, porkkanaraaste ja purjo tai sipuli. Mausta pienellä suolaripauksella.

4. Yhdistä kulhossa raaka jauheliha, kypsä riisi ja kuullotetut kasvikset. Mausta soijalla, timjamilla ja rouhitulla mustapippurilla. Sekoita käsin tasaiseksi seokseksi.

Jos haluat tarkistaa täytteen mausteet, paista täytteestä pieni koepihvi öljytilkassa pannulla. Jos makua ei ole tarpeeksi, lisää täytteeseen hieman soijakastiketta.

5. Jaa täyte lehdille (n.1 rkl/kääryle) ja kierrä napakoiksi kääryleiksi matalaan uunivuokaan. Voitele pullasudilla pinta kevyesti ruokaöljyllä ja valuta lopuksi päälle siirappia. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Kääryleistä muodostuu nestettä paiston aikana. Jos haluat, voit valuttaa nesteen pikkukattilaan ja tehdä siitä maukasta kastiketta.

Tarjoa mehukkaat kiinankaalikääryleet lämpiminä raikkaan puolukkahillon ja maidottoman perunamuusin kera. Kääryleitä voi myös pakastaa.


Vinkki Jos sinulla jäi yli kääryleiden täytettä, voit paistaa siitä pannulla pieniä herkullisia pihvejä.kiinankaalikääryleet, kiinankaaliruoka, kiinankaalilaatikko, uuniriora, kaali, kiinankaali
Tarjoa mehukkaat kiinankaalikääryleet lämpiminä raikkaan puolukkahillon ja perunamuusin kera.


1 006 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page