top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Maukas siemenleipä

Päivitetty: 14. maalisk. 2019

Haukkaa tästä herkullinen pala! Runsaskuituinen siemenleipä valmistuu helposti täysin gluteenittomista aineksista. Ainesten joukossa on myös kuorittuja hampunsiemeniä jotka antavat leipään hienostuneen aromin ja kivasti rouskuvan tekstuurin.


Siemenleipä sopii myös sinulle jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, tai olet keliaakikko. Resepti ei sisällä soijaa eikä maitotuotteita.



Hyvän siemenleivän koostumus


Hyvässä leivässä on oltava sopiva koostumus, olipa kyseessä minkälainen leipä tahansa. Pidän siitä että kuori on rapea ja leipä leikkautuu hyvin eikä murene käsiin.



Jotta siemenleivän sisus pysyy hyvin kasassa leipäviipaleita leikattaessa, on taikinassa oltava sopivasti jauhomaiseksi hienonnettuja siemeniä ja/tai pähkinöitä sekä sopivia sidosaineita.


Älä säikähdä siemenleivän painoa. Se on todellakin melko heavy! Siemenleivässä ei käytetä ollenkaan kohotusaineita, jolloin leivästä tulee hyvin tiivis - se on siis täyttä tavaraa!


Tällä reseptillä tehdystä siemenleivästä voi leikata hyvin, hyvin ohuita siivuja, mikä tekeekin siitä erityisen ihanan.

Siemenet ja pähkinät leivonnassa ja ruuanlaitossa


Siementen ja pähkinöiden käyttö erilaisessa leivonnassa on aina hyvä idea. Ne toimivat maun antajana, tuovat ruokaan väriä ja lisäävät suutuntumaa. Siemenissä on myös paljon hyvää hidasta energiaa. Saat niistä mm. mineraaleja, kuitua, aminohappoja, vitamiineja ja tyydyttymätöntä rasvaa. Todellista superruokaa siis!



Hampunsiemenet


Kuoritut hampunsiemenet sopivat leivontaan, ruuanlaittoon ja salaatteihin. Elintarvikekaupoista saatavat, EU:n hyväksymät öljy- ja kuituhamppulajikkeet eivät sisällä huumaavia ainesosia.


Kuoritusta hampunsiemenestä 25 % on proteiinia, 35 % öljyä ja vatsalle hyvää tekeviä kuituja reilu neljännes.



Öljyhampun sisältämän öljyn omega-6 ja omega-3 suhde on juuri sopivassa suhteessa keholle ja elimistölle. Saat päivittäisen omega-annoksen helpoisti jo kahdella ruokalusikallisella hampunsiemeniä per päivä.


Muistathan, kun valmistat ruokaa erikoisruokavaliota noudattavalle, sinun kannattaa aina tarkistaa ruoka-ainesten sopivuus. Resepti sisältää siemeniä, pähkinää ja mantelia.




Resepti


Ainekset

Noin 18 kpl ohuita viipaleita


Kuivat ainekset:

100 g auringonkukansiemeniä

100 g kurpitsansiemeniä

100 g mantelijauhoa

70 g pellavasiemenrouhetta

50 g kuorittuja hampun siemeniä

50 g saksanpähkinöitä

30 g kaurahiutaleita

2 tl psylliym-jauhetta

1-2 tl hienoa merisuolaa

0,5 tl mustapippuria rouhittuna

1 tl sokeria tai hunajaa

(1/4 tl jauhettua muskottipähkinää)


Neste:

3 isoa munaa

2 dl vettä


Valmistusohje


1. Laita uuni lämpiämään tasalämmölle 200 C asteeseen.


2. Ota osa siemenistä talteen: 3 rkl auringonkukansiemeniä ja 3 rkl kurpitsan siemeniä. Nämä menevät taikinaan kokonaisina antamaan leivälle rouheutta.


3. Jauha keskenään loput auringon- ja kurpitsansiemenet pellavarouheen ja kaurahiutaleiden kanssa. Hienonna monitoimikoneella täydellä teholla niin pitkään että seos näyttää karkealta jauholta.


4. Laita hienonnettu seos taikinakulhoon ja lisää joukkoon kaikki loput kuivat ainekset: erilleen otetut kokonaiset siemenet, mantelijauho, hampunsiemenet, psylliumjauhe, suola, sokeri, mustapippuri ja muskottipähkinäjauhe. Hienonna saksanpähkinät rouheasti veitsellä ja lisää lopuksi joukkoon. Sekoita kuivat ainekset isolla lusikalla.


5. Vatkaa munat (käsin rennosti). Lisää vesi ja vatkatut kananmunat kuivien ainesten joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi seokseksi isolla lusikalla.


6. Vuokaa valitessasi ota huomioon että taikina ei kohoa paiston aikana. Kohoamisvaraa taikinalle ei siis tarvita.


Voitele leipävuoka (jonka vetoisuus on 1-1,5 litraa) öljyllä tai vuoraa leivinpaperilla ja kaada siemenleipätaikina vuokaan. Tasoita pinta tasaiseksi. Voit halutessasi ripotella siemeniä pinnalle (painele sormin leivän pintaan). Paista uunin keskitasolla n.1 tunti.



Kun leipä on paistunut kypsäksi, ota se heti pois vuoasta ja anna jäähtyä rauhassa ritilän päällä täysin huoneenlämpöiseksi. Lämpimänä leivästä ei saa kunnolla leikattua siivuja.


Leikkaa leivästä hyvin ohuita siivuja ja sipaise päälle levitettä ja kasviksia. Siemenleipä maistuu erilaisten keittojen lisänä, aamiaisella, välipalana ja eväsleipinä. Herkuttele omaan tyyliin!


Vinkki: Siemenleipä säilyy ilmatiiviissä säilytysrasiassa noin viikon.







415 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page