top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Maukas sienirisotto


Sienirisotto syntyy yksinkertaisista aineksista ja lopputulos on kuitenkin hienostunut ja ihanan aromaattinen. Sieniksi sopii niin kaupan tuoreet herkkusienet kuin oman sienisaaliin tatit, kanttarellit tai suppilovahverot. Kokeile erilaisia sieniä ja huomaat miten paljon se aina vaikuttaa risoton makuun.


Myös vaihtamalla risottoriisiä löydät erilaisia makuvivahteita mm. Divella Arborio risottoriisi on täysin gluteeniton vaihtoehto.


Timjami kruunaa risoton

Timjami on yksi suosikkiyrteistäni ja se sopii miltei mihin ruokaan tahansa. Timjami kestää hyvin haudutusta, paistamista ja halutessaan sitä voi ripotella vasta ruoan valmistuksen loppuvaiheessa.


Timjamia saa tuoreena kaupoista ympäri vuoden ja se säilyy hyvin ruukussaan huoneen lämmössäkin, kunhan vain muistat kastella sitä säännöllisesti.


Sitruunatimjami sopii sienirisottoon huikean hyvin. Sen sitruunainen, raikas aromi nostaa sienten aromit hienosti esiin.



Valkoviini risotossa

Kun viinin aromin halutaan maistuvan risotossa vahvemmin, lisätään viini ensimmäisenä pannulle riisin kuullotuksen jälkeen. Riisi imaisee viinin hetkessä, ja sen jälkeen kanalientä lisätään risottoon 1-2 dl kerrallaan. Risoton tulee olla loppuvaiheessa pehmeästi lusikoitavaa, ei kuivaa.


Ainekset, 4 annosta

200 – 300 g tuoreita sieniä, esimerkiksi tatteja tai kanttarelleja

3 dl risottoriisiä, GF

1 reilun kokoinen sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 l kana- tai kasvilientä

2 dl valkoviiniä

50 g voita tai kasvimargariinia

hyvää ruokaöljyä

tuoretta timjamia (sitruunatimjamia)

mustapippuria rouhittuna

2 dl parmesanjuustoa tai vastavaa vegaanista valmistetta raasteena tai lastuina

Valmistus

1. Valmista ensin kana- tai kasvisliemi ja pidä se lämpimänä omassa kattilassaan koko risoton valmistuksen ajan.


2. Leikkaa pikku paloihin puhdistetut sienet ja hienonna sipuli sekä valkosipulin kynsi. Kuumenna pannulla noin 20 g voita tai margariinia sekä pieni loraus ruokaöljyä ja ruskista kevyesti siinä sienet ja sipulisilput. Siirrä seos sen jälkeen lautaselle odottamaan.

3. Kuumenna pannulla loput voista/margariinista, lisää mukaan hieman ruokaöljyä ja kuullota riisi läpikuultavaksi. Pidä lämpötila pienenä, ettei riisi pääse palamaan. Lisää sen jälkeen riisin joukkoon valkoviini ja sekoita.


4. Kun valkoviini on imeytynyt riisiin, lisää pannulle 2 – 3 dl kana- tai kasvilientä sekä ruskistettu sieni- sipulisilppu. Sekoita ja anna risoton kypsyä hiljalleen (pidä kansi auki kypsennyksen ajan). Kypsennä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää kana- tai kasvilientä 1-2 dl kerrallaan kypsymisen aikana.


Kypsentämisen aikana et välttämättä tarvitse ihan kaikkea 1 l kana- tai kasviliemestä (riippuu käyttämästäsi riisilajikkeesta). Säästä liemen lopputilkka, sillä jos risottoa jää syömättä, voit laittaa loput liemestä ylijääneen risoton joukkoon säilytysastiaan. Jääkaapissa ollessaan risotto imee loput liemestä ja seuraavalla kerralla risottoa lämmitettäessä se ei mene kuivaksi (kuten ylensä niin käy).

Kun riisi on sopivan kypsää, lisää ristoton joukkoon runsaasti timjamin lehtiä ja ripaus mustapippuria myllystä. Tarkista maku lopuksi ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa lisäksi raastettua tai lastuiksi leikattua parmesanjuustoa tai vastaavaa vegaanista valmistetta.

Lisää kiinnostavia reseptejä:

Gluteeniton ja maidoton kanttarellipiirakka.

Täytetyt kesäkurpitsaveneet, gluteeniton ja vegaaninen.

Herkullinen kymäsavulohipiiras.

427 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page