Bilberry Hill
Paras maidoton ja gluteeniton makaronilaatikko
Päivitetty: 8. maalisk. 2019
Mehevä makaronilaatikko jauhelihasta valmistuu yhtä hyvin ilman maitotuotteita ja gluteenia. Mukaan tulee hyvin sulavaa kasvisjuustoa ja riisikermaa. Jauhelihan lisäksi väriä ja makua antavat porkkana ja sipuli. Tämä "arjen pelastaja" -herkku on myös laktoositon ja soijaton.
Ainekset , 6 - 7 annosta
n. 1 l vettä makaronien keittämiseen
5 dl gluteenittomia makaroneja
400 g naudanjauhelihaa
3 tl lihaliemijauhetta
1/2 -1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna oman maun mukaan
1 iso sipuli
1 iso porkkana
(ruohosipulia silputtuna)
2 dl riisikermaa (muukin gluteeniton kasviskerma käy)
2-3 dl kasvisjuustoa raastettuna, esim. Violife Block sulaa hyvin
2-3 kananmunaa
5 dl makaroneista jäänyttä keitinvettä
Tarvitset myös ruokaöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun.
Valmistusohje
1. Laita ensin uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.
2. Keitä makaronit vedessä pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsiksi. On hyvä, että makaronit eivät ole ihan kypsiä sillä ne pehmenevät vielä uunissa ollessaan. Kaada kiehuneet makaronit lävikköön odottamaan, älä huuhtele vedellä ja säästä makaroneista jäänyt keitinvesi.
3. Ruskista jauheliha pannulla öljytilkassa, mausta lihaliemijauheella ja rouhitulla mustapippurilla. Kaada paistettu jauheliha pannulta isohkoon kulhoon odottamaan. Kuori ja hienonna sipuli ja hienonna porkkana. Lisää öljyä vähän pannulle ja kuullota sipuli-porkkanasilppu.
4. Raasta kasvisjuusto.
5. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa paistetun jauhelihan joukoon: kaada kulhoon myös kuullotettu sipuli-porkkanasilppu, keitetyt makaronit, kasvisjuustoraaste ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi seokseksi ja tarkista maku. Jos kaipaat enemmän makua, lisää mukaan suolaa, silputtua ruohosipulia ja rouhittua mustapippuria.
Kaada kulhoon myös kasviskerma ja makaronien keitinlientä 5 dl ja sekoita tasaiseksi seokseksi.
6. Voitele uunivuoka ruokaöljyllä, kaada jauheliha-makaroniseos vuokaan ja tasoita pinta.
Paista makaronilaatikkoa uunin alatasolla 200 C asteessa 45 -50 minuutin ajan tai kunnes makaronilaatikko on täysin hyytynyt ja pinta on kullanruskea. Uunin alatasolla laatikko kypsyy myös pohjasta, eikä pinta pääse palamaan.
Tarjoa makaronilaatikon kanssa ketsuppia ja raikasta salaattia.