Bilberry Hill
Parhaat gluteenittomat piparkakut

Gluteenittoman piparkakkutaikinan tekeminen on yllättävän helppoa, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Lisäksi saat kotiin ihanaa joulun tunnelmaa tuoksuineen.
Varaa riittävästi aikaa piparien leipomiseen. Gluteenittomien piparien leipominen on helppoa. Leipomisen aloituksessa on kuitenkin hyvä muistaa, että taikinan tulee antaa jähmettyä ja levähtää jääkaapissa riittävän pitkään ennen piparkakkujen leivontaa. Koska gluteenittomassa taikinassa ei ole sitkoa, auttaa jähmettyminen hauraan ja helposti repeilevän taikinan kaulintaa ja käsittelyä. Jos voit, niin anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Gluteenittomien piparkakkujen resepti on helppo, taikinan jähmettämisen takia tarvitset leipomiseen vain enemmän aikaa.

Piparkakut sellaisenaan vai koristeltuina? Makuasia :) Piparkakkujen koristelussa voi käyttää valmista sokerimassaa tuubissa tai itse tehtyä pikeeriä. Oman kokemusten mukaan pikeerillä onnistuu paremmin koristelun pienimmät yksityiskohdat ja kuivuttuaan se on myös kovempaa. Reseptin kestävälle pikeerille löydät täältä.
Ohjeella tulee noin 45 piparkakkua, riippuen minkä kokoisia muotteja käytät.
Gluteenittomat piparkakut, ainekset
1 dl tummaa siirappia
1 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1/4 tl suolaa
100 g margariinia tai voita
1 kananmuna
1 tl soodaa
5½ dl gluteenitonta jauhoseosta
Lisäksi tarvitset
Gluteenitonta jauhoseosta piparien kaulimista varten.
Leivinpaperia ja uunipellin suojaukseen.
Valmistus
1. Mittaa teflonpohjaiseen kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Kiehauta aineksia muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
2. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon paloiteltu margariini/voi sekä kananmuna. Sekoita hyvin.
3. Yhdistä sooda ja jauhot omassa kulhossaan. Lisää jauhoseosta taikinan joukkoon parissa erässä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Siirrä piparkakkutaikina puhtaaseen pakastepussiin ja anna jähmettyä jääkaapissa 3 – 6 tuntia.
4. Suojaa uunipelti leivinpaperilla ja laita uuni lämpiämään 225 C asteeseen tasalämmölle.
5. Muokkaa ensin hieman jähmettynyttä taikinaa käsissäsi, sillä notkistettu taikina ei repeile niin herkästi. Kauli taikina parissa erässä 3-4 mm paksuisiksi levyiksi jauhotetulla pöydällä ja tee siitä muotilla pipareita. Taikinaa on helpompi käsitellä, kun käytät riittävästi (runsaasti) jauhoja. Parhaiten siirrät hauraat piparit uunipellille paistinlastaa apuna käyttäen.
5. Paista piparkakkuja uunin keskitasolla, 225 C asteessa noin 6 - 7 minuuttia.
Vinkki: Jos haluat tehdä pipareista myös koristeita, niin tee pipareihin reikä ennen paistamista. Reiän tekoon sopii hyvin esimerkiksi isoreikäinen pilli. Huomioi, että piparit kohoavat hieman paistuessaan ja silloin myös tekemäsi reikäkin pienenee.
Anna pipareiden jäähtyä ja koristele mielesi mukaan tai laita tarjolle sellaisenaan. Reseptin kestävälle pikeerille löydät täältä. Reiällisiin pipareihin voit sujauttaa kaunista narua tai nauhaa ja ripustaa kuusen oksalle.
