top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Parhaat maidottomat ja gluteenittomat letut

Lämpimät, juuri paistetut letut ovat ihan maagisia, niitä ei voi noin vain ohittaa. Jo räiskäleiden tuoksu kaappaa jokaisen makunystyrät. Letuissa on jotain ihanan lohduttavaa, olisiko se niiden tuttu ja turvallinen maku vai muistot kivoista lapsuuden lettukekkereistä?Paistan usein kerralla isomman satsin räiskäleitä,sillä haluan että lettuja riittää seuraavallekin päivälle. Tässä reseptissä taikina on tehty puolen litran mantelimaitoon, siitä saa noin kuusi isoa lettua. Niiden sisälle kiva laittaa joko makeaa tai suolaista täytettä ja kääräistä sitten lettu rullalle.Onneksi letuista ei tarvitse luopua vaikka noudattaisi maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota. Kasvismaidot sopivat täydellisesti lettutaikinaan, gluteenittomat jauhot sen sijaan tuovat hieman lisähaastetta.

Gluteenittoman lettutaikinan haasteet

Koska gluteenittomissa jauhoissa ei ole sitkoa, tulee lettutaikinasta oikukkaampi ja letuista jotenkin hauraita ja halkeilevia. Lettujen kääntäminen on vaikeampaa, ainakin minulla pari lettua meni suoraan koirankuppiin. Tein kolme koetaikinaa ja löysin kun löysinkin hyvän "yhdistelmän" lettureseptiin.Näillä nikseillä paistat parhaat maidottomat ja gluteenittomat letut

Ota avuksesi psyllium-jauhe

Lisää taikinaan gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi sopiva määrä hienojakoista psylliumia. Se tuo taikinaan sitkomaista pehmeyttä ja valmiit letut ovat rullautuvampia.


Turvota taikina hyvin ennen paistamista

Psylliumin vuoksi on tärkeää, että annat taikinan myös turvota riittävästi ennen lettujen paistamista. Hyvin turvonneen psylliumin (hienojakoisen) ansiosta taikinaan tulee pehmeää sitkomaisuutta ja lettuja on myös helpompi kääntää paiston aikana.


Lisää taikinaan tilkka ruokaöljyä

Lettujen notkeutta ja hyvää paistuvuutta lisää myös taikinaan lisättävä ruokaöljy, käytän itse usein suomalaista rypsiöljyä.


Valitse oikeanlainen paistinpannu

Suosittelen lettujen paistamiseen teflonpinnoitettua paistinpannua. Silloin et tarvitse niin isoa rasvamäärää lettujen paistamiseen. Paistaminen on muutenkin helpompaa, pinnoitteen vuoksi letut eivät takerru pannun pintaan. Teflonpannulla paistaessa kannattaa käyttää aina puisia tai muovisia paistinlastoja ja apuvälineitä, silloin pannun pinnoite pysyy naarmuttomana. Vastaavia pinnoitteita on tullut paljon markkinoille, mutta minun suosikkina on pysynyt kuitenkin edelleen ihan tavallinen peruspannu teflonpinnoitteella.Resepti

Ainekset, noin 6 - 7 kpl isoja lettuja

5 dl mantelimaitoa (paahdettu, makeuttamaton)

1 kpl kananmuna

2 rkl rypsiöljyä

1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 tl psylliumjauhetta (hieno karkeus)

2 tl sokeria

0,5 tl suolaa


Paistamiseen

Kasvismargariinia tai rypsiöljyä.


Kokin huomautus: Varaa lisäksi noin 0,5 dl mantelimaitoa, jos haluat notkistaa lettutaikinaa lisää paiston aikana.Valmistusohje


1. Sekoita vispilällä kulhossa mantelimaito, kananmuna ja rypsiöljy. Yhdistä kuivat ainekset keskenään, lisää nesteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota kunnolla, vähintään 30 minuuttia. Taikina saattaa turvota kulhossa lisää myös paistamisen aikana. Jos taikina tuntuu liian jäykältä, lisää tilkka mantelimaitoa, sekoita ja jatka paistamista.


2. Lämmitä teflonpintainen paistinpannu kuumaksi ja paista letut kasvismargariinilla tai rypsiöljyllä. Paiston aikana lettu turpoaa hieman, mutta lautasella jäähtyessään se palautuu ohueksi.


Nauti letut tuoreeltaan makean tai suolaisen täytteen kera. Letut maistuvat hyviltä myös seuraavana päivänä. Säilytä ylijääneet räiskäleet jääkaapissa ja lämmitä niitä joko mikroaaltouunissa tai pannulla.


Tarjoa letut herkullisella täytteellä tuoreiden marjojen kera.
Tarjoa letut herkullisella täytteellä tuoreiden marjojen kera.

9 750 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page