Bilberry Hill
Pienet uunimunakkaat
Päivitetty: 14. maalisk. 2021
Kananmunista saa aikaan monenlaista herkullista syötävää. Ruokaisa ja helppotekoinen munakas on monen kokkaajan kestosuosikki - mutta tehdään se tällä kertaa eri tavalla!
Pienet, söpöt uunimunakkaat valmistuvat helposti, miltei itsestään uunissa. Resepti on gluteeniton ja maidoton. Ohjeessa käytetään vegaanista juustoa. Munakkaiden valmistus uunissa on mahtavan helppoa. Valmistamiseen tarvitaan vain muffinipelti tai sopivia vuokia.
Pikkumunakkaat ovat maukkaita tarjottavia aamiaisella, lounaalla ja vaikka iltapalalla salaatin kera. Ne maistuvat myös täyttävänä välipalana mikrossa lämmitettynä voileivän kanssa.

Reseptin juju on siinä, että jokainen pikkumunakas voidaan maustaa eri tavoin. Lisukkeina voi käyttää esimerkiksi kasviksia, pekonia, sieniä tai kinkkua.
Vinkki: Tein ensin munakkaat vanhalla, kuluneella muffinipellillä. Huolellisesta ruokaöljyllä voitelusta huolimatta kaikki munakkaat takertuivat muffinikoloihinsa. Aikamoinen sotku! Ostin kokemuksesta viisastuneena silikonisen muffinipellin (12 paikkaisen). Sillä munakkaat onnistuivat todella hyvin ja irtosivat helposti ehjinä (ihanan kuumina) kupeistaan.

Resepti
12 annosta, yksi muffinipellillinen
Munakkaiden perusainekset
10 kpl kananmunia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria rouhittuna
1,5 dl Violife Block ”kasvijuustoa” raastettuna (tai muuta hyvin sulavaa vegaania/gluteenitonta juustoa)
1,5 dl punasipulia hienonnettuna
Lisäksi tilkka ruokaöljyä muffinivuokien tai muffinipellin kolojen voiteluun.
Makua antamaan tarvitset erilaisia täytteitä. Valiste oman maun mukaan, esimerkiksi:
3 siivua savupekonia rapeaksi paistettuna
2-3 siivua leikkelekinkkua tai -kalkkunaa pieniksi paloiksi leikattuna
2-3 vihreää parsaa kiehautettuna (saa jäädä hieman rapeaksi) ja paloiteltuna
1 dl kanttarelleja pannulla paistettuna ja paloiteltuna
pieni pala punaista paprikaa pieninä paloina ja pannulla kuullotettuna
basilikan lehtiä ja persiljaa oman maun mukaan

Valmistelu
Ota 12 paikkainen muffinipelti valmiiksi esille ja voitele sen ”kupit” huolellisesti ruokaöljyllä.


Muffinipellin täyttäminen aineksilla
1. Raasta vegaani juusto. Jaa raaste ja hienonnettu punasipuli jokaiseen 12 muffikuppiin.
2. Tämän jälkeen voit valita mitä lisukkeita ja makuja haluat eri muffinssivuokiin.
Jaoin täytteet näin:
- 5 vuoalle parsaa ja kalkkunaa paloiteluna
- 5 vuoalle kanttarelleja ja pekoninpaloja
- loppuihin 2 vuokaan laitoin kuullotettua paprikaa ja ylijääneitä kalkkunanpaloja.
Täytteitä voi olla vuoassaan noin puoleen väliin, silloin jää riittävästi tilaa päälle kaadettavalle munakasseokselle.
2. Riko 10 munaa kulhoon, lisää suola sekä pippuri ja vatkaa munien rakenne rikki. Kaada ja jaa munakasseos 12 muffinivuokaan, täytteiden päälle. Jätä jokaiselle munakkaalle kohoamisvaraa vuoassaan, noin 1/2 cm. Sekoita hieman jokaisen vuokakolon sisältöä lusikalla.
4. Paista uunin keskitasolla, tasalämmöllä 200 C asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes kaikki munakkaat ovat hyytyneet.

Kumoa kypsät munakkaat heti vuoistaan ja tarjoa lämpimänä raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa. Munakkaat säilyvät hyvän makuisina pari päivää jääkaapissa, josta ne on helppo laittaa mikroon lämpiämään.
