top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Gluteenittomat ja maidottomat nokkosletut

Päivitetty: 2. kesäk. 2020


Resepti, ton-ton, ohje, nokkonen, nokkosletut, virtasalmen viljatuote, myllyn paras, pinaatti, resepti, lettu, nokkoslettu, pinaatti, ohukaiset, räiskäle, lettutaikina, täytetyt letut, villiyrtti
Herkulliset nokkosletut valmistuvat helposti. Voit paistaa isoja räiskäleitä tai pikkulettuja, oman makusi mukaan.

Nokkonen on varmaan tunnetuin villiyrttimme. Nokkosen kasvusesonki on pitkä ja siksi sen hyödyntäminen on helppoa, vaikka kesämme on niin lyhyt. Se sopii mainiosti monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, mm. piiraisiin, keittoihin, pestoon ja tietenkin lettutaikinaan.


Nokkonen on hyvin ravinteikas, kuten pinaatti. Sen käyttö ruoanlaitossa onkin melko samankaltaista kuin pinaatin. C-vitamiinipitoisuudeltaan se on viisinkertainen appelsiiniin verrattuna! Jos haluat, voit myös pakastaa tai kuivattaa nokkoset ryöppäyksen jälkeen.


Pitsireunaiset, ihanan ohuet räiskäleet onnistuvat parhaiten juoksevammalla lettutaikinalla.

Nokkonen on varmaan tunnetuin villiyrttimme, se on todellinen vitamiinipommi.

Nokkosia kerätään leikkaamalla versoja ja lehtiä saksilla tai nyppimällä latvoja käsin. Ennen käyttöä nokkoset täytyy kuitenkin ”kesyttää” eli ryöpätä, sillä niitä ei voi heittää lettutaikinan sekaan sellaisinaan. Ryöppääminen on helppoa: keität huuhdellut nokkosen lehdet väljässä kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.


Ennen käyttöä nokkoset täytyy ”kesyttää” eli ryöpätä.

Kun valikoin nokkoset, kerään vain nuoria kasveja puhtaasta paikasta, mahdollisimman kaukana yleisistä teistä. Apuvarusteiksi tarvitaan paksut hansikkaat, keräysastia ja sakset. Leikkaan aina reilulla kädellä sopivia nokkosen varsia ja vasta keittiössä saksin nokkosten lehdet talteen, varret ja huonot lehdet heitän pois.


Lettutaikinan reseptiin tarvitset 2,5 dl tuoreita, ryöppäämättömiä nokkosen lehtiä. Voit mitata määrän niin, että pakkaat lehdet tiiviisti desilitramittaan - tee tämä hanskat kädessä :)Nokkosletut, nokkonen, lettutaikina, ohukaiset, räiskäleet, virtasalmen viljatuote,  myllyn paras, pinaatti, kikherne, gluteenittomat, maidottomat, kasvis, villiyrtti
Mittaa tuoreet nokkosen lehdet 2,5 dl mitassa. Painele lehdet melko tiukasti mittaan.

Nokkosten ryöppääminen

Huuhdo ennen kiehauttamista lehdet kylmällä vedellä ja laita ne sitten runsaaseen kiehuvaan veteen. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kaada sen jälkeen siivilään ja huuhdo pikaisesti kylmällä vedellä. Purista liika vesi pois. Kiehautuksen jälkeen lehdet painuvat kasaan ja lopullinen määrä voi näyttää pieneltä. Se on kuitenkin täyttä tavaraa ja antaa makua paljon taikinaan!Nokkosletut, ohukaiset, räiskäleet, villiyrtit, nokkonen, resepti, ryöppäys, virtasalmen viljatuote, myllyn paras
Ryöppää nokkosen lehdet kiehuvassa, väljässä vedessä muutaman minuutin ajan.

Kasvimaito lettutaikinassa

Resepti on ton-ton: ei maitotuotteita eikä gluteenia. Lehmän maidon sijaan käytin lettutaikinassa kasvimaitoa. Ensimmäisessä koetaikinassa oli kauramaitoa ja toisessa kokeilin soijamaitoa. Molemmat lettutaikinat onnistuivat yhtä hyvin ja ohukaisista tuli kauniita ja herkullisia.

Miksi psylliumia lettutaikinaan?

Koska halusin paistaa isoja räiskäleitä, laitoin taikinaan myös hieman psyllium-jauhetta, se antaa letuille notkeutta ja sitkomaisuutta. Isot letut rullautuivatkin todella hyvin. Isoista räiskäleistä tehdyt täytetyt letut ovat mahtavan ruokaisia.


Taikinan voi yhtä hyvin tehdä myös ilman psylliumia, silloin ohukaisista voi tulla hieman ”rapeampia”, mutta maku on yhtä mahtava.

Resepti

Gluteenittomat ja maidottomat nokkosletut

Ainekset

2,5 dl tuoreita nokkosen lehtiä

5 dl kauramaitoa

2 kpl kananmunaa

2 dl gluteenitonta jauhoseosta

(0,5 -1 tl hienojakoista psylliumia)

0,5 -1 tl hienoa suolaa

0,5 -1 tl hienoa sokeria


Paistamiseen ruokaöljyä ja kasvimargariinia

Valmistus

1. Tee ensin nokkoslehtien ryöppäys: Huuhdo nokkosen lehdet kylmällä vedellä ja laita sen jälkeen runsaaseen kiehuvaan veteen ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Kaada siivilään ja huuhdo pikaisesti kylmällä vedellä.


Puserra liika vesi pois ja hienonna lehdet veitsellä silpuksi.

2. Riko kananmunien rakenne, lisää kauramaito, gluteeniton jauhoseos ja suola sekä sokeri. Halutessasi voit lisätä hienojakoista pysylliumia. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja lisää taikinaan sekoittamisen loppuvaiheessa myös ryöpätyt, hienonnetut nokkosenlehdet. Anna turvota noin kymmenen minuuttia.


Gluteenittomia jauhoseoksia on monenlaisia. Itse suosin sellaisia seoksia, joissa on mukana gluteenitonta kaurajauhoa. Eri jauhoseokset turpoavat leivottaessa ja ruoanlaitossa aina omalla tavallaan, jotkut enemmän, jotkut vähemmän. Pitsireunaiset, ohuet räiskäleet onnistuvat parhaiten juoksevammalla lettutaikinalla. Jos lettutaikina tuntuu sinusta loppuvaiheessa liian paksulta, niin lisää tilkka kauramaitoa ja sekoita hyvin.

3. Paista pannulla kullanruskeita räiskäleitä kasvimargariinia ja ruokaöljyä käyttäen. Sekoita taikinaa välillä lettujen paiston välissä.

Tarjoa nokkosletut heti lämpiminä joko suolaisella tai makealla täytteellä.Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä


Parhaat maidottomat ja gluteenittomat letut

Unelmavaahto lettujen täytteeksi

Gluteenittomat ja maidottomat blinit

1 482 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page