Bilberry Hill
Rocky Road suklaa
Iki-ihana suklaaherkku maidottomana, laktoosittomana ja gluteenittomana. Helppo ja nopea ohje kaikille suklaan ystäville.
Rocky Roadin voi valmistaa myös vegaanina valitsemalla vegaaneille tarkoitetut suklaan ja vaahtokarkit. Vegaanin vaahtokarkin ohjeen löydät täältä.

Legendaarisesta Rocky Road -suklaasta on tehty niin monta versiota kuin on kokkiakin. Tämä ohje sopii sinulle jos haluat välttää maitotuotteita, laktoosia ja gluteenia.
Resepti on rennosti muunneltavissa aina sen mukaan mitä kaapista löytyy ja mitkä ainekset parhaiten sopivat vatsallesi. Vilkaise siis ruokakaappiisi jo ennen kauppaan menoa ja tarkista mitä kaikkea hyvää Rocky Roadiin hyödynnettävää löytyy. Esimerkiksi keksit, makeiset, suklaapalat ja kakkukoristeet sopivat mainiosti.

Suklaaherkku joka sopii herkkävatsaisille
Valmistan usein Rocky Roadiin -suklaata juhliin naposteltavaksi ja kylään viemisiksi tai lahjaksi. Reseptissä on helppo huomioida erikoisruokavaliota noudattavat herkuttelijat tai lahjan vastaanottajan makumieltymykset. Herkkävatsaiset voi huomioida esimerkiksi maidotonta suklaata ja gluteenittomia aineksia käyttämällä.
Myös pähkinävalinnoilla on merkitystä. FODMAP-ruokavaliossa on suositeltu välttämään cashewpähkinöitä, mutta itselleni ne eivät aiheuta vatsavaivoja.
Ohjeessa on käytetty kaikenlaisia pähkinöitä suolattuna ja naturellina, maidotonta suklaata, gluteenittoman riisikakun, pienen pieniä vaahtokarkkeja sekä hopeisia kakkukoristeita.
Suklaan ja suolattujen pähkinöiden liitto on ihan vastustamaton!
Muuntele ohjetta oman maun mukaan
Voit aina muuttaa Rocky Roadin aineksia oman mieltymystesi mukaan, mutta ota tästä ohjeesta ainesten mitat malliksi, niin onnistut varmasti.
Jos haluat välttää liiallista suklaan käyttöä, sulata suklaata niukemmin (300 g), juuri sen verran että pähkinät ja riisikakun palat kiinnittyvät yhdeksi levyksi sulatetun suklaan avulla. Suklaan jähmettyessä kaikki ainekset muodostavat kiinteän suklaalevyn jota, voit paloitella tai leikata haluamiisi palasiin.

Resepti
Ainekset
1 kpl gluteeniton riisikakku (saa olla suolattu)
150 g erilaisia suolattuja pähkinöitä
100 g manteli-pähkinäsekoitusta, naturellina
300 - 400 g tummaa maidotonta suklaata
30 g pieniä vaahtokarkkeja tai vastaavia (gluteeniton, maidoton)
1 kpl leivinpaperiarkki
Lisäksi tarvitset pursotinpussin* ja sopivan kokoisen vuoan suklaan valmistusta varten. Käytin vuokaa, jonka koko oli 17 x 30 cm ja laidan korkeus 3 cm.
Ohje
1. Murenna tai leikkaa riisikakku pieniin paloihin
2. Leikkaa veitsellä puolet suolatuista ja suolaamattomista pähkinöistä ja manteleista.
3. Leikkaa ja taittele leivinpaperi sopivan kokoiseksi suojaksi vuokaan, myös reunoille.
4. Ripottele riisikakun palat vuoan pohjalle sekä 2/3 kaikista pähkinöitä ja manteleista (leikattuja ja kokonaisia).
5. Sulata suklaa.
Vinkki! Sulata suklaa ilman ylimääräistä tiskiä ja sotkua*
Käytän suklaan sulattamiseen aina pursotinpussia ja kuumaa vettä, silloin voi hyödyntää sulan suklaan viimeiseen pisaraan asti eikä tule hävikkiä eikä turhaa tiskiä:
- Paloittele suklaa riittävän isoon kertakäyttöiseen pursotinpussiin.
- Sulje pussi pussinsulkijalla.
- Kiehauta vettä ja kaada kuuma vesi lieriömäiseen astiaan, esim. kannuun. Laita suklaapaloitta täytetty pursotinpussi kuumaan veteen, niin että pussin suu ja sulkija ovat veden yläpuolella.
- Anna "hautua" muutama minuutti, kunnes suklaa on sulanut.
6. Leikkaa pursotinpussin suu auki (pursotinkärki) ja pursota sulaa suklaata tasaisesti kaikkien ainesten päälle. Jos näyttää siltä ettei suklaa ole tarttunut kaikkiin pähkinöihin ja aineksiin, ota haarukka ja sekoita aineksia keskenään.
7. Tasoita pinta ja ripottele päälle loput pähkinät ja mantelit sekä vaahtokarkkeja. Anna jähmettyä huoneen lämmössä tai jääkaapissa.
Ota jähmettynyt levy vuoasta ja leikkaa paloihin. Tarjoa naposteltavaksi tai jälkiruokana kahvin/teen kanssa.
