top of page
  • Writer's pictureBilberry Hill

Unelmankuohkea vispipuuro ilman gluteenia

Päivitetty: 3. maalisk. 2019

Puolukoista valmistettu vispipuuro on yksi ihanimmista perinteisistä suomalaisista herkuista. Tätä pehmeää ja kuohkeaa marjaunelmaa voi syödä niin jälkiruokana kuin välipalana. Resepti on vegaani ja gluteeniton.Puolukoista valmistettu vispipuuro on yksi ihanimmista perinteisistä suomalaisista herkuista. Gluteeniton marjapuuro valmistetaan mannasuurimoiden sijaan karkeista riisijauhoista, jolloin se sopii myös keliaakikoille. Teet tällä helpolla ohjeella maukkaan gluteenittoman, maidottoman ja laktoosittoman vispipuuron.
Puolukoista valmistettu vispipuuro on yksi ihanimmista perinteisistä suomalaisista herkuista. Gluteeniton marjapuuro valmistetaan mannasuurimoiden sijaan karkeista riisijauhoista.


Vispatun marjapuuron voi valmistaa gluteenia sisältävien mannasuurimoiden sijaan gluteenittomista vaaleista riisijauhoista. Kuinka kätevää! Maku on tismalleen sama, ellei jopa parempi, karkea riisijauho suurustuu keittämisen aikana juuri sopivan pehmeäksi puuroksi.


Lisään lopuksi vispatun marjapuuron sekaan yhden yllättävän aineksen joka lisää entisestään kuohkeutta ja pehmeyttä. Katso vinkki reseptistä*.


Pirteän puolukan käyttö ruuanlaitossa


Puolukka on perinteisin valinta vispipuuroon. Se on Suomessa yleisesti käytetty marja ja kuuluu maamme käytetyimpiin luonnonmarjoihin. Myös muualla maailmassa puolukkaa arvostetaan suuresti, kuten esimerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopassa.


Aromaattinen puolukka maistuu kirpeän happamalta. Sitä voi käyttää mm. erilaisten mehujen, hillojen, hyytelöiden, kiisseleiden ja liköörien valmistukseen.
Aromaattinen puolukka maistuu kirpeän happamalta. Sitä voi käyttää mm. erilaisten mehujen, hillojen, hyytelöiden, kiisseleiden ja liköörien valmistukseen.

Puolukka on syvänpunainen, hapan ja kirpeä marja. Se sopii monenlaiseen ruuanlaittoon. Siitä voi valmistaa mm. mehua, sosetta, hilloa, hyytelöä, puuroa, kastikkeita, jäätelöä, leivonnaisia ja likööriä. Puolukka tuo myös sellaisenaan pirteää makua puuroihin, jogurttiin, liharuokiin ja salaatteihin. Aromaattisen marjan maku on tuoreena kirpakka ja kirpeys vain korostuu pakastamisen myötä.


Marjastusaikaan puolukka on suosikkimarjani. Selkä säästyy, sillä jo yksi terttu sisältää monta pulleaa marjaa ja marja-astia täyttyy vauhdilla.

Puolukka kukkii vaaleanpunaiset kukkansa touko-heinäkuussa alueesta riippuen ja marjat kypsyvät syötäviksi syyskuun aikoihin. Marjoja voi kerätä vielä myöhään syksyllä, aina ensimmäisiin pakkasiin asti.Muista nämä marjastuksen terveysvaikutukset

Marjastuksen ja metsässä samoilun myönteisiä vaikutuksia ihmiskehoon ja mieleen on alettu tutkia enemmänkin. Marjastus ja sienestys on mukavaa ja rentouttavaa hyötyliikuntaa. Kun liikut epätasaisessa maastossa, kehität huomaamattasi tasapainoa ja lihaksia. Saat myös paljon virikkeitä kaikille aisteillesi; Näet, haistat ja kuulet metsän. Tutkimusten mukaan metsässä kävely laskee myös verenpainetta ja sykkeesi laskee. Aiheesta enemmän Iltalehden artikkelissa.Tarjoa pehmeää ja kuohkeaa vispipuuroa jälkiruokana tai välipalana. Voit käyttää annosten koristeluun puolukoita, mustikoita tai vaikkapa mansikoita. Karkeista riisijauhoista valmistettu vispipuuro sopii keliaakikoille. Resepti on gluteeniton, maidoton ja laktoositon.
Tarjoa pehmeää ja kuohkeaa vispipuuroa jälkiruokana tai välipalana. Voit käyttää annosten koristeluun puolukoita, mustikoita tai vaikkapa mansikoita.


Puolukka-vispipuuro resepti


Ainekset


1 l vettä

3,5 dl puolukoita (pakaste tai tuore)

2 dl karkeita riisijauhoja

4-5 rkl hienoa sokeria

1 tl vaniljasokeria

Vinkki: Jos haluat extrakuohkeutta varaa myös 0,5 – 1 dl vispautuvaa gluteenitonta kasviskermaa*


Lisäksi annosten koristeluun n. 2 dl puolukoita ja 1-2 dl vispautuvaa gluteenitonta kasviskermaa ja ripaus hienoa sokeria.


Valmistusohje

1. Kiehauta vesi ja lisää samalla puolukat joukkoon. Keitä puolukoita n.10 minuuttia.


2. Siivilöi kiehuneet marjat vedestä: Purista puolukoita ruokalusikalla siivilää vasten, jotta saat marjoista loputkin mehut talteen. Kaada marjankuoret roskiin ja siivilöity mehuvesi takaisin kattilaan.


3. Kuumenna mehuvesi ja vispaa joukkoon karkea riisijauho. Keitä puuroksi, samalla sekoittaen.


4. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla, sekoita lopuksi.


5. Jäähdytä puuro huoneenlämpöiseksi (tai jääkaapinviileäksi) ja vispaa kuohkeaksi puuroksi sähkövatkainta käyttäen.


6. *Lisäkuohkeutta kasvikermalla: Vatkaa (0,5-1 dl) kasviskerma löysäksi vaahdoksi ja lisää vispipuuron joukkoon, sekoita tasaiseksi. Kasviskermavaahto lisää kuohkeutta ja vaalentaa puuroa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hienoa sokeria. Viilennä valmis vispipuuro jääkaapissa.


Ennen tarjoilua : Vaahdota kasviskermaa ja mausta sokerilla oman maun mukaan.

Jaa viileää vispipuuroa annosmaljoihin ja laita päälle vispattua kasviskermaa. Koristele puolukoilla tai muilla marjoilla. Kasviskermavaahdon sijaan voit tarjota myös kasvismaitoa.Koristele vispipuuroannokset puolukoilla tai muilla marjoilla. Kasviskermavaahdon sijaan voit tarjota myös kasvismaitoa. Vispattu marjapuuro resepti on gluteeniton, laktoositon ja maidoton.
Koristele vispipuuroannokset puolukoilla tai muilla marjoilla. Kasviskermavaahdon sijaan voit tarjota myös kasvismaitoa.

5 522 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page