Bilberry Hill
Vihreä sushisalaatti riisillä
Söin ystäväni luona sushisalaattia ja ihastuin. Olen muokannut hänen versiotaan ”vihreämmäksi” sillä rakastan rouskuvan rapeaa salaattia. Vihreä salaattikerros toimii myös salaatin kaunistajana ja tuo lisää tekstuuria, josta makunystyrätkin tykkää.
Sushisalaatti on kaunista tarjottavaa juhlissa ja siitä saa maukkaan lounaan arjeksi. Se sopii buffetpöytään ja vaikka alkupalaksi. Valmistat salaatin nopeasti, sillä tässä ei tarvita sorminäppäryyttä vaativia välivaiheita.
Vaikka salaatti onkin nimetty sushisalaatiksi, tämä ei ole oikeaa sushia vaan ”oikaistu” resepti sushia mukaellen.
Valmistin sushisalaatin tarjolle laakealle pyöreälle vadille, mutta voit tehdä myös annossalaatit kauniisiin laseihin tai pikkukulhoihin. Lisäksi sekoitin salaatille wasabista ja majoneesista miedosti tulisen wasabikastikkeen. Tarjolle voi laittaa myös wasabitahnaa, soijakastiketta ja sushi-inkivääriä, eli pikkelöityä inkivääriä.
Sushi-inkivääriä tulisi oikeaoppisesti nauttia erilaisten sushilajien välissä suussa olevien makujen neutralisoijana ja ”puhdistajana”. Joten kun olet syönyt loppuun yhden sushilajin, tulisi sinun maistaa pieni määrä inkivääriä ennen seuraavaan sushimakuun siirtymistä. Nyt meillä on tässä kuitenkin vain yksi ”sushi” joten inkivääriä ei tarvita neutralisoimaan makuja. Olen kuitenkin monien suomalaisten sushin syöjien tavoin rakastunut pikkelöityyn inkivääriin, eli gariin niin paljon, että lisään sitä sushisalaattilautaselle lisukkeeksi ja mausteeksi😉. Väärin tai oikein, oma maku ja mieltymykset ratkaisevat!
Sushisalaatti sopii myös erikoisruokavaliota nauttiville. Salaatti ja wasabikastike ovat gluteenittomia, laktoosittomia ja maidottomia.
Resepti, 4 annosta
Salaattiainekset
1,5 dl sushiriisiä (tai jasmiiniriisiä)
3 dl vettä (tai pakkauksen suosituksen mukaan)
1 rkl riisiviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
1 tl sokeria
ripaus suolaa
150 g tuorekurkkua
1- 2 avocadoa (yksi isohko tai kaksi pientä)
nippu rapeaa salaattia
pieni nippu rucolaa, oman maun mukaan
150 g kylmäsavulohta tai graavilohta ohuina siivuina
Wasabikastike
1 dl majoneesia
2-4 tl wasabitahnaa
1 rkl ruokaöljyä
3 rkl vettä
Valmistus
1. Huuhtele ja valuta riisi. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
2. Sekoita etikka, sokeri ja suola keskenään. Kun sokeri ja suola ovat liuenneet etikkaan, lisää seos tasaisesti riisin joukkoon. Voit käyttää apuna teelusikkaa. Sekoita riisiä tarvittaessa varovasti ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa.
3. Kuori tuorekurkku ja siivuta ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi. Voit siivuttaa kurkun helposti myös juustohöylällä. Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi.
4. Asettele ainekset kerrosmaisesti pyöreälle tarjoiluvadille: Pilko rapeaa salaattia sen verran että vadin pohja peittyy ja lisää mukaan ohueksi juustohöylällä leikattua tuotekurkkua sekä rucolaa. Ohuita tuorekurkun viipaleita ja rucolaa kannattaa säästää myös salaatin päälle.
Levitä riisiä salaatin päälle pyöreään ”kranssimaiseen muotoon” ja asettele päälle kurkkusiivut sekä avocadoviipaleet. Lisää kylmäsavulohen siivut ruusukkeina. Jos lohisiivut ovat isoja, voit puolittaa ne. Koristele salaatin pinta rucolalla.
Huomaa, että avocado tummuu pian leikkaamisen jälkeen. Siksi kannattaakin salaatti kasata juuri ennen tarjoilua. Tai sitten lisäät avocadon siivut salaattiin juuri ennen tarjoilua.
5. Sekoita wasabikastikkeen ainekset tasaiseksi seokseksi ja kaada tarjoiluastiaan.
Tarjoa salaatti tuoreeltaan, wasabikastikkeen, soijakastikkeen ja pikkelöidyn inkiväärin kera.
Vinkki: Jos sinulla on kotona pieni maidonvaahdotin, kokeile sitä wasabikastikkeen sekoittamiseen, saat sen avulla helposti tasaisen seoksen! Käytän pikkuruista maidonvaahdotintani muutenkin pienten seosten ja kastikkeiden sekoittamiseen 😅. Se on todella kätevä apuväline, sekoitusastia voi olla melko pieni, vaikka teemuki.